sobota, 22. marec 2014

RAZISKOVALNI PROJEKT AVTOSERVISERJEV, PREDELAVA VOZILA

Projekt se navezuje na predelavo vozila in vključuje vse usmeritve v avtoremontni dejavnosti v programu Avtoservisni tehnik. 

Uporabljeno je bilo dvotaktno trikolesno vozilo z bencinskim agregatom.


Predelava vozila na karoseriji je bila opravljena z obnovo in zamenjavo dotrajanih delov, nadgradnjo šasije ter tovornega dela vozila. Uporabljenih je bilo več tehnoloških postopkov, ki zahtevajo celoten spekter kleparskega orodja in sredstev, materiala in specifičnih znanj.

Prav tako je bilo potrebno vozilo v celoti korozijsko zaščititi, površine lepotno obdelati z ličarskimi postopki, da bi prišli do končne podobe vozila. Tudi tu so lahko dijaki pokazali svojo kreativnost in spretnost.

Pri remontu motorja so dijake vodila predhodno osvojena znanja s področja vzdrževanja in servisiranja Ottovih motorjev. Tu so dijaki uporabili tudi dodatna znanja in iznajdljivost pri nabavi rezervnih delov za vozilo, saj so deli zanj težko dobavljivi. Poleg spretnosti in strokovnosti je dijake vodila zavest o varnem delu, ekologiji in organizaciji dela.

Kot zadnji v vrsti tehnoloških procesov so se vključili še avtoservisni tehniki v usmeritvi avtodiagnostika. Vozilu je bilo dodano veliko opreme z novejšo tehnologijo. Ob upoštevanju vseh standardov so predelali celotno električno instalacijo za svetlobna telesa (LED) in ostalo električno opremo na vozilu.


Cilj projekta je, da dijaki sami na osnovi osvojenih znanj ter z lastnimi idejami ob pomoči mentorjev v celoti obnovijo in predelajo vozilo. Pri njihovem delu se je pokazala tudi solidarnost, organiziranost ter pripravljenost za timsko delo.



Alojz Kranjc

Ni komentarjev:

Objavite komentar