sobota, 29. marec 2014

CAJON - RITMIČNO OBARVAN PROJEKT

Cajon je starodavno tolkalo iz Južne Amerike, ki so ga v Evropo prinesli Španci. V španščini cajon pomeni škatla oziroma ritmična škatla. Nekoč se je iz te škatle izvabljalo divje ritme latinskih plesov, danes pa je to tolkalo sestavni del študija vsakega bobnarja, ki se je primoran poučiti tudi o teh divjih latino ritmih.


Na šoli smo si zadali cilj, da opremimo kitarista in mu vsako leto dodamo nekaj več. Letošnje šolsko leto bo to doma izdelan SNARE CAJON. Kitarista bodo torej spremljali mogočni latino ritmi našega snare cajona.

Tehnične risbe, s pomočjo katerih smo naročili in izdelali sestavne dele, smo narisali v šoli s programom AutoCad. Končna izdelava bo zahtevala še obilico mirnih živcev, preciznosti, ročnih spretnosti, iznajdljivosti in vztrajnosti, pa čeprav govorimo le o leseni škatli. A ta lesena škatla je profesionalni inštrument.


Cajon je idealen projekt za vedoželjne fante, ki menijo, da že vse znajo in poznajo. Tak projekt je zanje izziv, ki jih postavi na realna tla. Ugotovijo, da ni vse v hitrosti in moči in da je potrebno večkrat razmisliti tudi o smiselnih korakih izdelave.

Matjaž Mlinšek


Ni komentarjev:

Objavite komentar