nedelja, 2. marec 2014

PROJEKT EKOSISTEM, VETRNA IN SONČNA ELEKTRARNA Z VREMENSKO POSTAJO



Zaradi mogočnih posegov človeka v naravo in uničevanja naravnih virov, se je že davnega leta 1960 človeštvo začelo zavedati o posledicah industrijske revolucijske rasti in razvoja. Tako so pričeli z varnostnimi in zdravstvenimi akcijami, ki so pripomogle k manjšimi posledicami za naravo. Seveda je tudi razvoj potekal v želeni smeri; pridobivanja električne energije iz alternativnih virov, ozaveščanje človeštva o negativnih vplivih na okolje/naravo, uporabljanje sončne in vetrne energije, osmoze itd.

V naši šolo smo se odločili, da poleg splošnega ozaveščanja preko strokovnih tem in preko svetovnih projektov kot je Ekošola, naredimo še korak naprej. Poleg raziskovalnih projektnih nalog, smo se odločili za postavitev dveh vzorčnih elektrarn. Poleg vetrne in sončne elektrarne, pa bomo postavili tudi vremensko postajo, kjer bomo spremljali mnogo različnih parametrov, jakost in smer vetra, ozračje, pritisk, vlage, itd. 

EKO sistem naše šole bo profesionalno izpeljan projekt, ki bo zaživel v dobi dveh let,  bo računalniško voden in uporabljali ga bomo tudi kot učni pripomoček. Dijakom bomo prikazali in približali pridobivanje električne energije s pomočjo vetra, oziroma sonca. Obe elektrarni bosta delovni/funkcionalni, tako da bomo pridobljeno energijo lahko s pridom izkoriščali, oziroma prodajali. Vremenska postaja, pa bo delu elektrarn dala smisel z odčitanimi parametri, ki vplivajo na količino pridobljene električne energije.

Projekt, ki ga izvajajo in ga bodo med šolanjem tudi uporabljali, nadzirali mehatroniki, ima veliko podporo pri vodstvu, a zaradi visokih stroškov smo se odločili, da ga bomo izvedli profesionalno, a v daljšem časovnem obdobju.



Matjaž Mlinšek

Ni komentarjev:

Objavite komentar