ponedeljek, 10. marec 2014

FEBRUARSKE NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor knjižnih novosti iz šolske knjižnice.

LEPOSLOVJE


V temačni senci mestnega sprehajališča leži na tleh ženska roka. Na strehi večstanovanjske hiše pa leži skoraj obglavljeno truplo, ki mu je ta roka pripadal; skupaj s pramenoma srebrnih las, ki zagotovo niso človeški - več kot dovolj za Jane Rizzoli in za Mauro Isles, da se soočita s presenetljivim odkritjem: pred devetnajstimi leti sta se v eni od restavracij v bostonski Kitajski četrti zgodila okruten skupinski umor in samomor s petimi žrtvami. Gre za maščevanje?


Avtorjev najrazburljivejši triler doslej.

Nekdanji marinec in agent Cie Jack Morgan vodi Zasebnost, ugledno preiskovalno agencijo s pisarnami v več svetovnih prestolnicah, agencijo, ki svojo kakovost potrjuje s popolno storitvijo in zagotovljeno diskretnostjo. Jack je sredi preiskave večmilijonskega škandala v okviru nogometnih stav in nerešenega množičnega umora šolark, ko se zgodi umor prav blizu njegovega doma: žrtev je žena njegovega najboljšega prijatelja. Njegova pozornost je nenadoma usmerjena le v iskanje morilca nesrečne ženske, ki je bila nekoč tudi njegova ljubica.


Nekoliko norčava Heather Badcock se navdušeno pogovarja z očarljivo in privlačno filmsko zvezdnico Marino Gregg. A že čez nekaj trenutkov, takoj za tem, ko na sprejemu v prenovljeni graščini srkne požirek koktajla, umre …
Medtem ko se policisti osredotočijo na iskanje materialnih dokazov, se gospodična Marple loti primera čisto drugače – z raziskovanjem človeške nravi. Življenje jo je namreč naučilo, da lahko tudi na videz mirna vasica v sebi skriva prenekatere temne skrivnosti iz preteklosti.


Kljub častitljivi starosti ostaja pesniški navdih Maurerjeve neminljiv, pesnica pa pronicljiva opazovalka sodobnega časa in upesnjevalka najbolj intimnih občutij. Nova pesniška zbirka je razdeljena v tri cikle (Semena, Snežinke, Travice), zapisane pesmi pa segajo od liričnih in tihotnih, s katerimi se počasi in pomirjeno poslavlja od življenja (Vse je prav), osebnoizpovednih (Midve s hčerko), angažiranih (One so krive – poklon vsem ženskam) do takšnih, ki se ozirajo v preteklost (presunljiva Ni mogoče o dojemanju življenja človeka, ki je doživel vojne strahote) ali pa beležijo utrinke vsakdana (Svoboda). S subtilno oblikovno podobo Polonce Strman zlite pesmi izpovedujejo toplo zahvalo življenju in vseprežemajoči ljubezni.

STROKOVNA LITERATURA

Vsebine Atlasa Slovenije so usklajene s posodobljenim učnim načrtom in maturitetnim izpitnim katalogom, zato je dobrodošel učni pripomoček za učence, dijake in pedagoge.


Atlas Slovenije za osnovne in srednje šole vsebuje:
- najsodobnejšo predstavitev Slovenije po pokrajinah – natančnejši prikazi geografskih procesov,
- več kot 130 fizičnih in družbeno-geografskih zemljevidov z najnovejšimi podatki,
- dodatno slikovno gradivo in spremno besedilo, ki spodbuja raziskovalno motivacijo učencev,
- izvirne kartografske prikaze, vrhunske ilustracije, izbrane fotografije in nazorne shematske predstavitve,
- geografski slovarček,
- kratko predstavitev vseh slovenskih občin.


Figes (1959), angleški zgodovinar, ki se je specializiral za rusko zgodovino, pri nas pa imamo že prevedeni dve njegovi deli, Natašin ples, o ruski kulturni zgodovini, in Šepetalci, o prikritem in skritem življenju pod Stalinovim režimom, je obsežno monografijo o ruski oktobrski revoluciji napisal leta 1995, zanjo pa prejel tudi nekaj prestižnih knjižnih nagrad. Ne brez razloga: gre za prvovrsten zgodovinski epos, za katerega Figes čez dolga, a vznemirljiva uvodna poglavja bralcem pazljivo pripravi prizorišče, da bi se potem na njem lahko odigrali dogodki, ki so v poznejših letih, sploh pa po drugi svetovni vojni z boljševiškim in socialističnim sistemom postale realnost za skoraj tretjino svetovnega prebivalstva. Tragedija ljudstva je tako delo, s katerim Figes v širokem zamahu podrobno razišče tisti del evropske zgodovine, ki je neposredno in usodno vplival tudi na naše življenje v obdobju 1945–1991, v večji ali manjši meri pa posledice takratnega prelomnega dogajanja v Rusiji čutimo še danes.Andrej Golinar

Ni komentarjev:

Objavite komentar