ponedeljek, 31. marec 2014

MARČEVSKE NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor knjižnih novosti iz šolske knjižnice.

LEPOSLOVJE


Oslo, sredi divjih šestdesetih. Tudi Kimu Karlsenu in njegovim trem najstniškim prijateljem glasba oboževanega liverpoolskega kvarteta obrne življenje na glavo in tako od plošče do plošče počasi odraščajo, dokler se, tako kot se je to zgodilo njihovim idolom, njihove poti počasi ne razidejo. Beatli pa niso le kultni roman o beatlomaniji in rokerski generaciji, ampak predvsem topla in humorna, a tudi melanholična in trpka pripoved o odraščanju, ki se s svojo neubranljivo univerzalnostjo vtisne globoko v spomin.


Po štirih letih neuspešnega iskanja pogrešane Barbare pride dan, ko se mora inšpektor Lozano upokojiti, to pa sporočiti tudi žalujočim staršem izginule najstnice. Le nekaj kilometrov stran, v temni izolirani kleti zapuščene hiše, pa zdaj že devetnajstletna ujetnica Barbara ne more verjeti, da je njen mučitelj po nesreči v kleti pozabil svoj mobitel. A vendar: če bi uspela dobiti zvezo, koga bi sploh lahko poklicala? Po vseh teh letih čustvenih in telesnih zlorab se namreč počuti pokvarjeno in umazano. Komu bi se sploh lahko zaupala, ne da bi se zgražal ali pa jo obsodil na utrudljiva policijska zasliševanja in medijsko bombardiranje?


Judith, poslovna ženska sredi tridesetih, med nakupovanjem spozna Hannesa, ki se izkaže za tako rekoč sanjskega moškega; arhitekt v začetku štiridesetih, samski, še vedno samski, uglajenih manir in mojster očarljivih komplimentov, za povrh pa se močno ogreje zanjo. Začetek, ki veliko obljublja ... Zelo kmalu sledi povabilo v Benetke, kjer ji on s svojimi do zadnjega organiziranimi dnevi ne da dihati in Judith dokončno postane jasno, da ji tak odnos ne ustreza.


Divja je velika ameriška prodajna uspešnica iz leta 2012, ki bi morala pasti na plodna tla tudi v Sloveniji, deželi planincev, saj se večina zgodbe odvije na dolgem hribovskem pohodu, na katerega se odpravi glavna junakinja, tudi pripovedovalka te resnične prigode. To je navdihujoča zgodba o pustolovščini mlade Američanke, ki se po razpadlem zakonu, smrti matere in vsesplošni neperspektivnosti, v katero se je ujela, odloči za svojevrstno preizkušnjo: prehoditi hoče kar se da velik del večtisočkilometrske Pacifiške gorske pešpoti, ki se vije po ZDA od meje z Mehiko do Kanade. To bi bilo seveda lažje, če bi bila izkušena planinka in bi imela tovrstne izkušnje že iz preteklosti: žal pa je v tovrstnih pohodih popolna novinka, kar vodi do mnogih humornih, pa tudi trpkih izkušenj.


Razvpit, razvraten nemški odvetnik, strokovnjak kazenskega prava pri štiridesetih, prepojen z alkoholom in kokainom ter obdan z priložnostnimi ljubicami, ob samomoru najboljšega prijatelja, nekdanjega pripadnika modrih čelad v Srebrenici, sprva ne občuti ničesar. Toda po naključju v istem času šestnajstletna begunka iz Srebrenice v bližini Kölna edina preživi prometno nesrečo. Odvetniku dodelijo skrbništvo nad mladoletnico in po začetnem konfliktnem odnosu med njima se skozi dekličine reminiscence razkrivajo okoliščine, ki so v letih 1992─95 privedli do usodnega srebreniškega genocida. Hkrati odvetnik skozi prijateljevo poslovilno pismo in dnevniške zapiske razbira vzroke srebreniškega pokola in v njem počasi zori misel na maščevanje. Odnos z varovanko ga privede do pretresljivega spoznanja, da mu šestnajstletna begunka pomeni edino bližino, ki jo je zmožen vzpostaviti.

STROKOVNA LITERATURA


Priročnik prikaže načine, s pomočjo katerih otroku omogočimo, da je poslušan in slišan. S primeri iz prakse ter natančnim opisom tehnik in pripomočkov (slikovnega podpornega gradiva) pri pogovoru predstavi, kako v otroku/učencu spodbuditi naravno radovednost, veselje do znanja, uspeha. Z uporabo opisanih tehnik lahko od otroka pridobimo več informacij o njegovem razpoloženju, strahovih in skupaj z njim načrtujemo učenje. Priročnik z veliko uporabno vrednostjo je lahko berljiv, dodano je slikovno gradivo in kazalka z uporabnim pripomočkom Lestvica. Priročnik bo v veliko pomoč vzgojiteljem, učiteljem, svetovalnim delavcem in staršem pri vzpostavitvi resničnega odnosa z otrokom, da bo lahko v polnosti realiziral svoje moči.


Dvajset let fotografiranja na dvanajstih olimpijskih igrah je v marsičem dalo smisel avtorjevemu fotografskemu življenju. Izkušenj, ki jih je nabral med delom na štirih celinah in v različnih časovnih ter podnebnih razmerah, ne bi mogel dobiti nikjer drugje. Njegove fotografije z olimpijskih iger so po eni strani zgodbe same zase, po drugi strani, pa iz skritih kotičkov prikličejo različne spomine. Še posebej, ker je vse največje slovenske olimpijske uspehe doživel v živo in se med pritiskanjem na sprožilec veselil odličij naših športnikov.


Avtor, ki je še pred nekaj leti poveljeval tankerjem naftnega velikana Chevron, nam v širokem zamahu, ki ga popestri tudi z lastnimi doživetji, predstavi vse razsežnosti črnega zlata v časovnem, torej zgodovinskem okvirju, pa tudi v tehnoloških in političnih razsežnostih. Tako se po eni strani sprehajamo po časovni premici razvoja naftne industrije in njenega vpliva tako na način delovanja svetovnega gospodarstva kot na vsakdanje življenje posameznika, po drugi strani pa vsako zgodovinsko obdobje iz zadnjih 150 let obdela tudi iz perspektive odkrivanja nahajališč nafte po svetu in njihovega vpliva na ekonomijo in delovanje držav, v katerih so se ta zgodila. Knjiga, ki jasno kaže, v kako veliki meri je svetovno zgodovino zadnjega stoletja pomembno krojil ravno razvoj in vpliv naftne industrije.



Joachim (1717–1768), nemški umetnostni zgodovinar, je najbolj znan po pričujoči knjigi, ki je izšla leta 1764 in je bila kmalu prepoznana in priznana kot zelo pomembno delo evropske literature. Joachim je z njim v širokem zamahu predstavil obsežen pregled antične umetnosti, ki je vključeval tudi Egipčane in Etruščane. Delo je pisano zgoščeno, avtor pa pri svoji razlagi izhaja iz mitološkega in/ali zgodovinskega ozadja, oziroma se sklicuje na dogodke iz časa, v katerem je živel, slog pisanja pa teži k učeni govorici, s katero skuša čim bolj opredeliti pojme antične lepote.


Andrej Golinar


Ni komentarjev:

Objavite komentar