petek, 7. marec 2014

POGOVOR Z ADMINISTRATORKO DIJAŠKEGA REFERATA MOJCO SUHADOLNIK

1. Katera so vaša delovna opravila?

Veliko jih je. Vodim evidence vpisanih in izpisanih dijakov šole, izdajam potrdila o šolanju, vpisujem dijake v višje letnike, jim posredujem različne informacije, pišem zapisnike pedagoških konferenc, sestankov Sveta staršev, pomagam razrednikom pri vodenju dokumentacije. Vodim arhiv, pripravljam statistična poročila, nadomeščam odsotnosti v tajništvu in imam še mnogo drugih opravil. Naštela sem le najbolj pogosta.


2. Katero izmed naštetih opravil vam je najljubše in zakaj?

Vsa našteta opravila rada in z veseljem opravljam. Delo je zelo razgibano. Pri izdaji dokumentov moram biti zelo natančna in previdna, da so podatki pravilni.

3. Se srečujete pri svojem delu tudi s kakimi težavami? Kako jih rešujete?

Do težav lahko pride tako pri delu z dijaki kot učitelji razredniki. Te se rešijo s strpno medsebojno komunikacijo.

4. Kakšna vprašanja vam dijaki najpogosteje zastavljajo?

Zelo različna, tudi nenavadna, na katera jim ne znam odgovoriti. Veliko sprašujejo o pridobitvi štipendij, mesečnih vozovnic. Če jim ne morem pomagati, jih napotim na ustrezno inštitucijo.

5. Koliko dijakom pomagate vsak dan? So meseci, ko dijaki pogosteje rabijo vašo pomoč?

Največ dijakov me obišče pred začetkom šolskega leta, avgusta, pa tudi septembra. Pridejo, da jim potrdim obrazce za izdajo mesečnih vozovnic, rabijo potrdila o šolanju za štipendije in študentska dela, ki jih opravljajo med počitnicami.

6. Mislite, da so vam dijaki hvaležni, ko jim pomagate? Če so, kako vam to pokažejo?

Največkrat se zahvalijo.

7. Ali tudi učitelji rabijo vašo pomoč? Zakaj pridejo k vam in kako jim pomagate?

Tudi. Povedo mi, če so dijaki spremenili stalno prebivališče, predvsem pa zaradi kršitev šolskih pravil, ki jih naredijo dijaki. Vodim evidenco vzgojnih ukrepov.

8. Kako pomemben je bonton pri uradni komunikaciji? Ali dijaki in učitelji upoštevajo pravila bontona, ko vstopijo v vašo pisarno?

Ne vsi. Najbolj me motijo dijaki, ki pridejo s kapuco na glavi. Večina pa jih potrka, preden vstopijo v mojo pisarno. Nekateri učitelji tudi mislijo, da imajo prednost pred dijaki, a jim povem, da morajo počakati, da pridejo na vrsto.

9. Radi opravljate svoj poklic?

Da, zelo rada opravljam svoj poklic.

10. Zakaj ste se odločili zanj?

Zanj sem se odločila šele pred kratkim. Moja osnovna izobrazba je šiviljska. Bila sem dijakinja naše šole. Kasneje sem zaključila še srednjo trgovsko šolo, nato ob delu nadaljevala šolanje in leta 2008 pridobila naziv ekonomske tehnice.

11. Imate kak življenjski moto? Nam ga zaupate?

Ker rada hodim v naravo, mi je všeč naslednja misel: Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, boste ugotovili, da denarja ne morete jesti.


Nina Pintar, Maruša Turk in Urška Savšek, 1. K

Ni komentarjev:

Objavite komentar