ponedeljek, 3. marec 2014

OBISK PODJETJA LITOSTROJ POWER

31. 1. 2013 smo se dijaki 5. S z mentorjema Vojkom Stadlerjem in Jožetom Stepanom odpravili na ogled podjetja Litostroj Power. Podjetje izdeluje predvsem turbine za termo- in hidroelektrarne. Ogled celotnega objekta je potekal dve uri in z videnim smo bili zelo zadovoljni. Ogledali smo si, kako poteka izdelava vseh sestavnih delov za turbine. Ogled me je zelo navdušil, zato razmišljam, da bi se zaposlil v Litostroju.


Zgodovina podjetja
Litostroj (polno ime Titovi zavodi Litostroj) je bivši poslovno-industrijski sistem, ki je razpadel leta 1991. Nahajal se je v Industrijski coni Šiška. V času obstoja je bil to eden največjih in najsodobnejših industrijskih objektov v celotni SFRJ. Sistem se je ukvarjal predvsem z ulivanjem in izdelavo turbin in drugih ulitkov. Skupaj z zagrebško tovarno Rade Končar (električni generatorji) in mariborsko tovarno Metalna je opremil mnogo velikih hidrocentral po Jugoslaviji in svetu.                                                                                          

V tovarni so v začetku 70. let 20. stoletja sestavljali tudi vozila, predvsem osebne avtomobile francoske tovarne Renault.  

Po razpadu poslovnega sistema se je leta 1991 oblikovala družba Litostroj holding, na njeni osnovi so nastala podjetja, ki so se razdelila po programih:
- Litostroj E. I., podjetje za izdelavo energetske in industrijske opreme, d. o. o.,
- Litostroj-proizvodnjo tehnični servis,
- Litostroj Ulitki.

Leta 2003 je podjetje kupil koprski Cimos in ga preimenoval v Litostroj Power.


Najpogostejši tovarniški proizvodi
Danes izdelujejo:
- vodne stroje in hidromehansko opremo za hidroelektrarne,
- vodne turbine,
- črpalke,
- hidromehansko opremo,
- jeklene konstrukcije za hidroelektrarne.


Kaplanova turbina
Kaplanova turbina se uporablja za velike pretoke in majhne padce. Gred z rotorjem vodoravno usmeri tekočo vodo. S tem omogoči manjše izgube in doseže večjo absorpcijsko sposobnost ter učinkovitost pri polni obremenitvi. Generator se nahaja v vodotesnem prostoru na podaljšanem koncu gredi turbine. 


Peltonova turbina
Peltonova turbina se uporablja za visokimi odpisi (nad 200 m) in z manj vodnega toka. Je med turbinami z najvišjo stopnjo učinkovitostiGeometrija lopatic je prilagojena tako, da se vrtijo s polovico hitrosti vodnega curka. Največjo moč doseže do 200 MW .


Francisova turbina
Francisova vodna turbina je nadtlačna turbina radialno-aksialnega tipa in je najpogosteje uporabljena vodna turbina, saj je primerna za srednje pretoke in padce, kakršne ima večina virov vodne energije. Moč turbine je odvisna od pretoka vode in smeri toka vode glede na lopatice gonilnika. To uravnavajo vodilne lopatice, ki so premične in se jih da poljubno odpirati ali zapirati. Sodobne Francisove turbine imajo spiralno ohišje, ki se uporablja pri tlačnih višinah od 15 do 500m.


Razvoj družbe in projekti
Litostroj Power, družba za projektiranje, gradnjo elektrarn in izdelavo energetske ter industrijske opreme, je krovna družba energetskega stebra znotraj skupine Cimos. Litostroj Power je tehnološko napredna in k znanju orientirana družba z močnim razvojno-raziskovalnim oddelkom. Organizirana je v medprojektne koordinirane oddelke, ki omogočajo visoko raven prožnosti za zadovoljevanje naročnikovih potreb in pričakovanj.

Litostroj izdeluje izdelke tudi za druge izvajalce, kot so na primer Slovenske železnice.
Podružnice imajo po vsem svetu. Najdemo jih v Kanadi, Egiptu, Češki ter Bosni in Hercegovini. 


Na ekskurziji sem izvedel in videl veliko novega. Ugotovil sem, da je lahko tudi tako majhna država, kot je Slovenija, tehnološko razvita in v svetu zelo prepoznavna. V prihodnje upam, da bo Litostroj Power deloval še intenzivneje, povečal obseg dela in poskušal postati vodilni na svojem področju v svetu. 



Gašper Obolnar, 5. S
Robi Zajec, 5. S
Klemen Čož, 5. S

Ni komentarjev:

Objavite komentar