torek, 4. marec 2014

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

V okviru knjižnično informacijskih znanj (KIZ), ki so del obveznih izbirnih vsebin, dijaki vseh 1. letnikov in 4. letnikov PTI-stopnje sodelujejo v projektu Rastem s knjigo. Projekt izvajamo že četrto leto, v šolskem letu 2013/14 se ga je udeležilo 398 dijakov vseh smeri, zaključil se je v mesecu januarju. Projekt smo izvedli v dveh delih. Prvo šolsko uro smo izvedli v razredu, naslednje 3 šolske ure pa smo namenili obisku Knjižnice Bežigrad.

 KIZ vsebuje elemente informacijske pismenosti s poudarki na uporabi knjižnice, njenega gradiva in informacijskih virov. Dijaki se naučijo samostojnega pridobivanja in uporabe informacij, kar je pomembno tudi po končanem izobraževanju, ne glede na to, na kateri stopnji zaključijo šolanje.
Pomemben sestavni del KIZ-a ja tudi spoznavanje vrst knjižnic in knjižničnega sistema v državi, kar omogoča aktivno vključevanje v vseživljenjsko izobraževanje. Poznavanje posameznih vsebin knjižnično informacijskih znanj smo preverili z vprašalniki.
V okviru projekta smo obiskali najbližjo splošno knjižnico, kjer so se dijaki seznanili z Mestno knjižnico Ljubljana in pisateljem ter režiserjem Goranom Vojnovićem. Ob obisku knjižnice je vsak dijak dobil njegovo nagrajeno knjigo Jugoslavija, moja dežela.


Koordinatorka projekta Rastem s knjigo, knjižničarka Nataša Pečkaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar