nedelja, 16. februar 2014

IDEJE IN IZZIVI AVTOSERVISERJEV




V šolskem letu 2013/2014 smo se v okviru novih idej in izzivov odločili, da se lotimo dveh novih skupnih projektov. Z njima bi radi povezali teorijo, ki je predstavljena v okviru posameznega predmeta, in praktično delo, ki se izvaja v delavnicah MIC-a.  

  
Prvi projekt je obnova obstoječega vozila. Za ta projekt smo za osnovo vzeli trikolesnik Piaggio, ki so ga dijaki 5. letnika programa avtoservisni tehnik že v celoti razstavili, iz delov podvozja in krmiljenja odstranili rjo ter te dele na novo prebarvali s temeljno barvo. Prav tako se je predhodno izrisala skica nove podobe vozila. Vozilo naj bi imelo posebno masko z lučmi LED, v »kiper« pa bomo naredili nosilce za baterije, da bi jih kasneje tja lahko shranili, če bi motor predelali na električni pogon. Obstoječi motor se bo v celoti prenovilo in obnovilo, večinoma z novimi deli, kar pa bo mogoče obnoviti, bodo dijaki naredili sami. 


Drugi projekt je izdelava lastnega avtomobila, za njegovo izvedbo bomo v tem šolskem letu izbrali dijake iz 4. letnikov programa avtoservisni tehnik. Z njimi bomo letos izdelali celotno dokumentacijo od izdelave konstrukcije do končnega izgleda. Naslednje šolsko leto, ko bodo ti dijaki obiskovali 5. letnik, pa bodo lahko to teoretično znanje že prenašali v prakso in konec naslednjega šolskega leta lahko pričakujemo vozno vozilo. Stremimo k temu, da bi bili dijaki v okviru tega projekta čim bolj samostojni pri razmišljanju in projektiranju, s tem pa jim želimo tudi čim bolj približati poklic, za katerega se izobražujejo. V časih, ko se avtomobilska tehnologija vsakodnevno spreminja in napreduje, je zelo pomembno, da imajo dijaki, ki končujejo svojo izobraževalno pot, čim več tehničnega znanja in ambicij za dodatno izobraževanje. 


Jernej Krenčan

Ni komentarjev:

Objavite komentar