sreda, 12. februar 2014

VALENTINOVO, DAN ZALJUBLJENCEV ALI DAN SLEPILA?Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč. Zdi se nama, da smo vse manj pozorni do oseb, ki so nam blizu in jih imamo radi. 14. februarja, na valentinovo, praznik zaljubljencev, prijateljev  in vseh, ki se imajo radi, lahko to spremenimo. Najbližjim podarimo cvetje, bombonjere in plišaste igračke ter jim tako pokažemo, kako radi jih imamo.

Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetniku Valentinu. Rimljani pa so v tem času praznovali praznik, posvečen plodnosti in rodovitnosti. Priredili so nekakšno ljubezensko loterijo. V skrinjici so zbrali imena deklet in fantje so žrebali, s katerim dekletom bodo vse leto ljubezenski par. Današnji pomen je dobil šele v 19. stoletju, ko se je razvila ideja o romantični ljubezni.

V Slovenijo je valentinovo prišlo z njeno osamosvojitvijo. Takrat smo začeli od Američanov prevzemati njihove navade in medse sprejeli tudi praznovanje valentinovega. 

Nama ta praznik ljubezni ne pomeni veliko; je kot vsak drug dan. Ne vidiva pomena v pretiranem zapravljanju, saj če imaš nekoga rad, mu ljubezen izkazuješ vsak dan, pa čeprav samo z objemom in poljubom.

Nina Pintar in Zala Tratnik, 1. K

Ni komentarjev:

Objavite komentar