ponedeljek, 10. februar 2014

POGOVOR Z UČITELJEM MATJAŽEM KLUNOMNa kateri fakulteti ste študirali?

V Ljubljani na fakulteti za elektrotehniko.

Zakaj ste se odločili za ta študij? Bi se tudi danes enako odločili?

Elektrotehniko sem vzljubil že v srednji šoli, saj sta se takrat na tržišču pojavila prva računalnika Spectrum in Commodore. Res privlačni napravi, še najbolj uporabni za igranje igric. Za študij elektrotehnike pa sem se odločil, ker sem videl perspektivo v tej panogi, pa še možnost zaposlitve sem imel v takratni veliki Iskri.


Kje ste dobili prvo zaposlitev? Ste imeli veliko različnih zaposlitev?

Prvo zaposlitev sem dobil v Iskri. Tam sem delal 20 let. Zaposlitev na naši šoli je moja druga zaposlitev.

Vam je stroka všeč že od malih nog?

Kot otrok sem kmalu spoznal, da mi tehnika »leži« bolj kot družboslovje. Po osnovni šoli sem se vpisal na srednjo elektrotehnično šolo v Ljubljani, čeprav me je zanimala tudi mehanika. Takrat še ni bilo programa Mehatronik operater, ki bi združeval večino tehničnih ved, ki so me zanimale.

Radi delate v šolstvu? Koliko časa že poučujete?

Rad poučujem in posredujem uporabno znanje dijakom. Zadovoljen sem, da na naši šoli učitelji in drugi pedagoški delavci dobro sodelujemo. Učne priprave za šolo delam doma, tako mi ostane več časa za družino. Poučujem že tretje leto.

Katere strokovne predmete poučujete?

Električne sisteme, diagnostiko, uporabo krmilnih naprav in
krmilno-regulacijske sisteme.

Zakaj ste iz industrije prešli v učiteljske vode?

Poklic učitelja me je zanimal že v preteklosti. Pred leti sem bil pred podobno odločitvijo, a so me v podjetju prepričali in mi ponudili nadaljnje šolanje v stroki, zato sem ostal. Ko se mi je ponudila nova priložnost, sem sklenil, da jo izkoristim. K odločitvi so pripomogli dobri odnosi, na začetku predvsem z vodstvom šole in pozneje tudi s sodelavci. Najbolj všeč mi je povezanost pedagoških delavcev, ki je boljša kot med zaposlenimi v industriji. 

Ste res prijavili patent? Kaj ste patentirali?

Od inženirja v razvojnem podjetju se pričakuje, da je inovativen, in moram priznati, da je bilo tega v moji službi veliko. Ena izmed inovacij je bil razvoj posebnega elementa, ki omogoča slabljenje motenj zaradi atmosferskih vplivov, hkrati pa je primeren tudi za visoke podatkovne prenose. Pri standardnih elementih te vrste se namreč ti dve funkciji izključujeta. Podjetje je koristne inovacije patentiralo in imenovalo sodelujoče člane.

Kateri izumi so najbolj vplivali na svetovni tehnični napredek?

19. stoletje je doba industrijske revolucije, ki jo zaznamujejo množične iznajdbe, na primer žarnice (Edison), izmeničnega toka in radia (Tesla), telefona (Bell), parne lokomotive (Stephenson), sodobnega avtomobila (Benz), motornega letala (Brata Wright) itd. Vsi ti in še mnogi drugi izumi so vplivali, da je svet danes takšen, kot je.

Imate radi hobije? Kateri so?

Kot najstnik sem bil modelar. Sem ročno spreten, tako da mi v otroštvu obdelovanje lesa, sestavljanje in barvanje ni delalo težav. Izdelal sem maketo letala Cessna 172, ki je model lahkega športnega letala. Pravo letalo je bilo menda tudi najbolj prodajano letalo v zgodovini. S proizvodnjo so začeli leta 1956 v ameriški zvezni državi Kansas.
Danes je za modelarstvo manj časa. V prostem času se bolj posvečam praktičnim opravilom, kot je na primer izdelava ali predelava pohištva. Z očetom sva dogradila vrtno frezo s plugom in kolesi ter jo že uporabljava za razrivanje snega po dvorišču. 
Na hiši načrtujem menjavo dotrajanih sončnih kolektorjev s sončnimi celicami za gretje sanitarne vode in rezervno napajanje plinske peči, ki brez elektrike ne deluje.
  
Ste res v Londonu predstavljali ''pametno tablo''? Nam lahko kaj več poveste o tem?

Ne, v Londonu nisem predstavljal pametne table. Od kod vam ta informacija?
S sodelavci sem obiskal londonski sejem BETT. To je sejem, na katerem proizvajalci šolske opreme predstavljajo učne pripomočke. Med njimi so tudi tako imenovane pametne table. Ime ''pametne'' so dobile, ker jih upravljamo na dotik in s posebnim pisalom pišemo po njih. Povezane morajo biti z računalnikom, saj ta poskrbi za delovanje programa in shranjevanje učnega gradiva.
V bližnji šoli so nam pokazali še nadgradnjo table s tabličnimi računalniki, ki jih dobijo dijaki pri učni uri. Prednost takšnega dela je, da lahko vsak dijak aktivno sodeluje, pri tem pa ne moti ostalih dijakov v razredu.  

Imate kaj neuresničenih želja in bi jih radi uresničili?

Na srečo nič več. Predlani je strmoglavil balon nad Ljubljanskim barjem, za katerega sem imel kupljeno karto, vendar sem bil zadržan in nisem poletel! Sedaj imam samo še manj nevarne želje. Na primer postati zelo dober učitelj, napredovati v službi, dobro vzgojiti svoje otroke, preživljati lepo družinsko življenje ... In ko te želje izpolnim, bom našel nove.

Kakšen je vaš življenjski moto?

Vsak začetek je težak, vendar trud in delavnost najbolj pripomoreta k uspehu.


Miha Jančič, 2. O

Ni komentarjev:

Objavite komentar