sobota, 21. december 2013

STROKOVNA EKSKURZIJA V MÜNCHENDijaki tretjih letnikov poklicnega izobraževanja smo 11. 12. 2013 odpotovali v Nemčijo. Pot je bila dolga, saj smo se vozili kar šest ur. Na pot smo se odpravili zgodaj, ob četrti uri zjutraj, v München pa smo prispeli približno ob desetih dopoldne. Vodič nam je že na poti predstavil značilnosti Nemčije, po prihodu v mesto pa je sledil ogled znamenitosti. Prvi dan smo obiskali tudi tovarno BMW. Naslednji dan pa smo si ogledali Tehniški muzej. V nadaljevanju bom na kratko predstavil posamezne znamenitosti in oglede, ki so name naredili lep vtis.

Nemčija je zveza 16 dežel. Glavno mesto je Berlin. Nemčija ima 83 milijonov prebivalcev in meri 357.000 km2. To je za približno 18 Slovenij. Uradni jezik je nemščina. V Nemčiji živijo tudi manjšine, in sicer Lužiški Srbi, Danci in Čehi. Včasih je bila Nemčija precej večja, po 2. svetovni vojni pa je izgubila precej ozemlja, ki zdaj pripada Poljski. Država je ena izmed gospodarsko najmočnejših na svetu. Zvezni parlament izvoli kanclerja in danes Nemčijo vodi kanclerka Angela Merkel. Predsednika volijo vsakih pet let. Je uradni predstavnik države. Njegova funkcija je reprezentativne narave. Na severozahodu je podnebje oceansko. Proti jugu in zahodu je celinsko, na jugu pa gorsko. München je bil ustanovljen leta 1158. Mesto je zgodovinsko zelo pomembno. Je eno izmed najrazvitejših mest v Nemčiji in ima 1,3 milijona prebivalcev. 

V zgodovini so bile stavbe Münchna večkrat poškodovane predvsem zaradi požarov. Veliko težav je mestu povzročila tudi kuga. Ogledali smo si pročelje opere, ki je zgrajeno v stilu grškega templja. Stavba je posvečena Apolonu in zato je osrednja figura Apolon s harfo. Sledil je ogled rezidence, ki ima več kril. Dograjevali so jo od 12. stoletja dalje. Stavba je mešanica različnih umetniških slogov. 


Ogledali smo si tudi münchensko tehniško univerzo, Binoteko, kjer so razstavljena dela gotskih slikarjev iz 13. stoletja. Sledil je ogled Allianz arene. Ta stadion je bil zgrajen leta 2006, ko je Nemčija gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Stadion je najlepši ponoči, ko je osvetljen.

Glavni del strokovne ekskurzije pa je predstavljal ogled tovarne BMW ter Tehniškega muzeja. Ogledali smo si postopek izdelave avtomobila, in sicer spajanje in barvanje karoserije ter montiranje posameznih delov avtomobila. Že med triletnim izobraževanjem smo se seznanili s posameznimi fazami izdelave avtomobila, ogled tovarne pa nam je to znanje še razširil, saj smo si ogledali, kako posamezne faze potekajo v praksi. Posebno doživetje si je bilo ogledati svetovno znano podjetje, ki slovi po kakovosti, hkrati pa smo se lahko tudi usedli v posamezne avtomobile. 

V Tehniškem muzeju smo si ogledali različne izume, ki so pomenili prelomnice v dobi človeštva. Ogledali smo si tudi rudnik železove rude in izvedeli, kako je potekalo izkopavanje te rude.

Strokovna ekskurzija mi je bila zelo všeč, saj je ogled mesta München potekal ob prijetnem druženju s sošolci. Hkrati smo izvedeli veliko novega tudi z našega strokovnega področja, kar nam bo pri našem nadaljnjem delu v veliko pomoč. 

 

 Martin Zajec, 3. FOR
 


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar