četrtek, 26. december 2013

PRAZNIKI26. december je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Posvečen je spominu na zgodovinsko odločitev slovenskega naroda za samostojno državo.

23. decembra 1990. leta je potekal plebiscit o vprašanju »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«. Udeležilo se ga je kar 93,2 odstotkov vseh volilnih upravičencev, 88,5 odstotkov državljanov pa je odgovorilo pritrdilno – za samostojno Slovenijo. Ti rezultati so bili razglašeni tri dni kasneje, 26. decembra 1990, kar je bil začetek osamosvajanja Slovenije, ki se je z razglasitvijo neodvisnosti zaključilo 25. junija 1991.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo Zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili z besedno zvezo »in enotnosti«, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

V luči aktualnih dogodkov nas ta praznik še posebej izziva k razmisleku in udejanjanju tega, kar smo si želeli in zastavili pred dobrima dvema desetletjema.


Srečko Kosovel, Balada o narodu

Korenike dehte pod hladom ros,
mavrične rose bleste sredi vej,
kje je tvoja sila, kje je tvoj ponos?
Narod, povej!

Vsa polja zlatijo se, bregovi rde,
nad vsemi rodovi vstaja dan,
kakšne sanje ti duši teže?
Vstani iz sanj!

Vrnil sem se iz tujine domov
in se naslonil ob bok gozdov,
nad vsemi rodovi se dani,
vse se prebuja, da zaživi,
a narod, narod, narod?

Molči.


Vsem dijakom, učiteljem in ostalim zaposlenim na šoli želimo vse lepo ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti, hkrati pa vsem voščimo zdrave in vesele božično-novoletne praznike!

Lili Kranjc Tekavec

Ni komentarjev:

Objavite komentar