torek, 24. december 2013

OBISKALI SMO RAZSTAVO TITO - OBRAZ JUGOSLAVIJEZgodovino lahko preziramo, je ne priznavamo, si jo razlagamo preveč dobesedno ali pa preprosto sovražimo. Ne moremo pa je spremeniti. Zgodovina je naša najboljša učiteljica, ki jo velikokrat spregledamo ali pa se je preveč oklepamo. To je bil glavni razlog, zakaj smo si dijaki 4. Z ogledali razstavo Tito – obraz Jugoslavije. Razstava se osredotoča na njegovo življenje in se ne poglablja v njegovo prepričanje, ideologijo oz. režim, kar se mi zdi pravilno. 

Vsa pričanja o njegovem življenju ali pa o njegovih najbolj odmevnih dejanj so bila nazorno prikazana z besedami ljudi, ki so preživeli veliko časa v njegovi bližini, prav tako s fotografijami z njegovih potovanj, raznih prireditev, ogledamo pa si lahko tudi vse umetniške upodobitve Tita. Razstavo povezujejo in zaokrožajo različni eksponati, npr. njegov pribor, uniforma, vozila, celo vozila, ki so ga spremljala. 

Sam menim, da v človeku lahko vedno vidiš dve plati, dobro in slabo. Tito ni izjema, tudi če upoštevamo takratni režim v Jugoslaviji. Večkrat sem slišal, da smo zaradi razkošnega življenja v času Jugoslavije danes prikrajšani. Poleg vseh drugih teorij ali dejstev je ta teorija najbolj odmevna. Sedanjega življenja nam ne narekuje preteklost, prav tako kot nam ne narekuje prihodnosti. Želje po boljšem življenju nam ne more krojiti nihče, pa naj bodo to posledice režima ali pa današnji politični ukrepi. Skratka, vprašanje, ki si ga naj bi zastavili, je: Kako naj nam zgodovina služi ne kot ovira, ampak kot motivacija, kot pot do cilja, ki si ga zastavi vsak posameznik?

"Življenje, ki ga živi to betežno telo zunaj pod glasnim soncem, je le medel odsvit, le motna prispodoba onega drugega življenja, ki je zaklenjeno v tebi in v meni." Ivan Cankar


Jure Stražiščar 4. Z

Ni komentarjev:

Objavite komentar