sobota, 14. december 2013

NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICIBralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor knjižnih novosti iz šolske knjižnice.

Leposlovje

Na Češkem rojeni ameriški avtor Peter Sís (1949), dobitnik Andersenove nagrade za leto 2012, se v svoji najnovejši knjigi navdihuje pri klasičnem perzijskem mitu, ki ga je v 12. stoletju napisal Farid ud-Din Atar. Sís zgodbe (kljub njeni neminljivi aktualnosti) ne razlaga za današnji čas, temveč v razkošnih ilustracijah ohranja vso lepoto in skrivnost izvirnika.
Zborovanje ptic je čudovito umetniško delo, namenjeno bralcem vseh starosti. Knjiga je zelo primerna tudi kot darilo za bližajoče se praznike.

Literarni prvenec novinarja in kolumnista Tadeja Goloba. Jani Bevk je kvaziumetnik z dna družbene lestvice. Ko po dolgih letih dobi prvo naročilo, se s svojo mlado družino preseli v polkletno kotlovnico. A ker je v enem od predalov tudi odžagana šibrovka in vreča kokaina, se nam obeta več kot napeto branje. Sočen jezik in kratki stavki dajo knjigi poseben ritem, v zmedeno življenje junaka pa se zlahka vživimo, saj duhovita pripoved teče v prvi osebi.


Knjiga je bila uvrščena med pet finalistov za književno nagrado modra ptica 2013 Mladinske knjige za najboljše še neobjavljeno mladinsko književno delo. Napet roman prepričljivo in pretresljivo predstavi problematiko spolne zlorabe, še vedno družbeno nedotakljivo temo – posilstvo. To se ne dogaja le drugim, je del našega vsakdanjika.
Povsem običajen šestnajstletnik je na sobotni zabavi spolno zlorabil sovrstnico. Večer je pustil neizbrisljiv pečat v življenju dveh mladih ljudi. Presunljivo realistično branje za vse generacije. 


Patrick Ness je roman napisal po zapiskih cenjene angleške avtorice Siobhan Dowd, ki ji je prezgodnja smrt preprečila, da bi ga napisala sama. Knjiga je prejela številne najpomembnejše nagrade za mladinsko leposlovje.
Ganljiva zgodba o fantu in o njegovi hudo bolni mami ter o nepričakovanem obiskovalcu. 

Strokovno gradivo

Delo v zgoščeni in praktično naravnani obliki obravnava vsa najpomembnejša področja elektrotehnike, vključno z elektroniko in informatiko.

Teoretična znanja dopolnjujejo posebne strani s praktičnimi primeri, vsako poglavje pa zaključuje stran za ponavljanje in utrjevanje znanja. Zaradi urejene in pregledne strukture je priročnik namenjen tako poklicnemu izobraževanju (poklicne šole, srednje strokovne šole, tehniške gimnazije, višje strokovne šole ...) kot tudi uporabi v obrti ali industriji. 

Biologija 2, ZGRADBA IN DELOVANJE ORGANIZMOV  Učbenik za gimnazije in srednje strokovne šole je prevod in priredba mednarodno priznanega učbenika, avtorjev Neila A. Campbella, Jane B. Reece in drugih strokovnjakov.
Učbenik je drugi del učbeniških sklopov za biologijo, ki vsebinsko nadgrajuje učbenik BIOLOGIJA 1 – ZGRADBA IN DELOVANJE CELIC. Pripravljen je po novem učnem načrtu za biologijo ter prirejen po najnovejši 9. izdaji BIOLOGY, Campbell, Reece. Učbenik sestavlja pet enot: Raznolikost in prilagajanje, Razmnoževanje in razvoj osebkov, Sprejemanje snovi in energije, Vzdrževanje stabilnega notranjega okolja ter Odzivanje na vplive okolja.


 
DVD-gradivo


Kratki igrano-dokumentarni film Hočem živeti prikazuje ganljivo izpoved dekleta, ki je v mladosti zaradi izgube ljubljene osebe poskušalo končati svoje življenje, kasneje pa se je spopadalo tudi s samo poškodbenim vedenjem in motnjo hranjenja. Film zapolnjujejo slikoviti igrani prizori, v katerih je dekle na psihičnem robu mojstrsko upodobila Nina Rakovec, tematika duševnega zdravja mladih pa je osvetljena tudi s pomočjo strokovnjakov.
Video napovednik si lahko ogledate na tej povezavi: https://vimeo.com/74145418.

Nataša Pečkaj, knjižničarka 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar