sreda, 3. december 2014

VASSA, MIKKELI in TAMPERE, FINSKA

 

MEDNARODNA MOBILNOST DIJAKOV IN UČITELJEV NA FINSKEM, V MESTIH VAASA, MIKKELI IN TAMPERE


Usposabljanje dijakov in učiteljev v Vaasi, Mikkeliju in Tamperah na Finskem je potekalo v okviru projekta Družbene in gospodarske spremembe narekujejo potrebo po novih poklicnih znanjih, ki se izvaja v sklopu programa Erasmus+ KA1. 



V mestu Vaasa se usposabljata dva dijaka:
MATIC KAJZAR (3. C – avtoserviser),
NEJC ČERNIVEC (3. C – avtoserviser)
in vodja praktičnega izobraževanja MARKO GALE.

V mestu Mikkeli se usposabljajo štirje dijaki:
JERNEJ ŽAREN (3. E – avtokaroserist),
ROK KAVČIČ (3. E – avtokaroserist),
MATIC GROBIN (3. C – avtoserviser),
JAN ZALAR (3. C – avtoserviser)
in učitelj SEBASTJAN BESENIČAR.

V mestu Tampere se usposablja osem dijakov:
INGRID  BRADEŠKO (3. IO – izdelovalka oblačil),
ANAMARI ŠORGO (3. IO – izdelovalka oblačil),
TAMARA POHAJAČ (5. N – logistična tehnica),
ANJA VOLER (5. N – logistična tehnica),
JAN PETERKA (4. I – logistični tehnik),
ERIK STRITAR (4. I – logistični tehnik),
ALEX KNAVS (4. S – strojni tehnik),
ŠTEFAN REPNIK (5. S – strojni tehnik)
in učitelj GAŠPER KAVČNIK.

Obdobje usposabljanja za učitelje je trajalo od 9. 11. do 15. 11. 2014, za dijake pa še traja, in sicer od 9. 11. 2014 do 6. 12. 2014.


Usposabljanje se je začelo s poletom iz Ljubljane preko Frankfurta v Helsinke.
Marko Gale je spremljal dijaka Černivca in Kajzarja v Vaaso. Tu jih je sprejel in nastanil učitelj Teemu Maenpaa s šole Vaasan ammatiopisto (http://www.vao.fi/fi/etusivu/). Prvi delovni dan je bil spoznavni. Gostitelji so jim predstavili šolo, spoznali so delodajalca (avtoservis Rinta-Jouppi) in si ogledali mesto Vaasa. Dogovorili so se o logistiki bivanja, prevozov in dorekli obveznosti dijakov.


Marko Gale je naslednji dan, v torek, 11. 11. 2014, uredil še potrebno dokumentacijo izmenjave (pogodbe, aneksi, Europasi in potrdila). Nato je odpotoval v Mikkeli in se pridružil Sebastjanu Beseničarju in dijakom Kavčiču, Žarnu, Grobinu in Zalarju. Omenjena skupina je potovala v Mikkeli z vlakom, sprejel jih je Seppo Honkanen s šole Esedu (http://www.esedu.fi/aikuiskoulutushaku), ki jih je nastanil v dijaškem hotelu Uusiku. Prvi delovni dan je bil spoznavni. Ogledali so si šolo in njene enote, spoznali delodajalca
Vaunu-Vauhti in Karikon Autotalo ter si ogledali mesto Mikkeli. Dogovorili so se o logistiki bivanja, prevozov in obveznostih. Marko Gale je preveril potek izmenjave. Dijaki se bodo prvi teden usposabljali v šolskih delavnicah, ostale tri tedne pa pri delodajalcih.


V četrtek, 13. 11. 2014, je s koordinatorico uredil še potrebno dokumentacijo izmenjave (pogodbe, aneksi, Europasi in potrdila). Nato je skupaj s sodelavcem Sebastjanom Beseničarjem odpotoval v Tampere, kjer sta se pridružila Gašperju Kavčniku in osmim dijakom.


Omenjena skupina je potovala v Tampere z avtobusom, sprejel jih je Thomas Scherrer s šole Tredu (http://www.tredu.fi/). Sprejel jih je in jim pomagal pri nastanitvi v študentskem naselju v predmestju Lukonmaki. Tudi njihov prvi delovni dan je bil spoznavni, vseboval je predstavitev in ogled šole in njenih številnih enot ter seznanitev s programom, potekom usposabljanja in mentorji za vsa tri področja (tekstilstvo, strojništvo in logistiko). Vsi dijaki se bodo usposabljali v šolskih delavnicah, zanje ni predvideno usposabljanje pri delodajalcih.


Vsi trije učitelji, Gale, Beseničar in Kavčnik, so preverili potek usposabljanja dijakov na vseh treh področjih (tekstil, logistika, strojništvo). V petek, 14. 11. 2014, je Marko Gale s koordinatorico uredil še potrebno dokumentacijo izmenjave (pogodbe, aneksi, Europasi in potrdila). V soboto, 15. 11. 2014, pa so vsi trije učitelji odpotovali domov. Nadaljnje spremljanje dijakov na usposabljanju ter stik z njihovimi mentorjev poteka preko mobilnih telefonov in elektronske pošte.


Marko Gale 

Ni komentarjev:

Objavite komentar