sreda, 10. december 2014

ŠOLSKO TEKMOVANJE MODRI VOLAN



Vsako nedeljo ob 18. uri se na Kanalu A predvaja avtomobilistična oddaja Volan, del katere je tudi rubrika Modri volan. V njej izbirajo najboljšega dijaka avtoserviserja v Sloveniji.

Šolsko tekmovanje Modri volan je potekalo na naši šoli v torek, 23. 10. 2014, z začetkom ob 12. uri. Za televizijsko ekipo se je dogajanje začelo že nekoliko prej z obiskom Euroservisa Avto Rožnik, d. o. o., v Horjulu, kjer je vodja snemanja Iztok Kranjc izročil sodniku Primožu Rožniku tri kuverte z različnimi nalogami. Primoževa srečna roka je izbrala menjavo filtra goriva. Po izbiri naloge se je snemalna ekipa odpeljala do trgovine Adel na Brezovici, kjer je Iztok prevzel originalom enakovreden nadomestni del. Sledila je pot do naše šole.

V naši najmodernejši učilnici za izobraževanje avtoservisnih tehnikov in tudi inženirjev je snemalno ekipo že čakalo 12 dijakov iz razredov 4. T, 4. U ter 5. T. Tekmovanje je bilo za dijake nekoliko stresno, malo zaradi kamer, ki so skrbno beležile dogajanje, malo pa tudi zaradi tekmovalnega vzdušja.


Iztoka so presenetili znani obrazi, saj so se po dveh letih za sodelovanje med drugimi odločili isti dijaki, med njimi tudi dijakinja Saša. Tekmovanje se je začelo s teoretičnim delom.


Lepo se je videlo, da so v dveh letih dijaki svoje znanje zelo nadgradili, zato so bili bliskovito hitro izbrani štirje najboljši. Prva je razred zapustila Saša, takoj za njo pa so bili Jakob, Blaž in Grega.


Praktični del Modrega volana se je nadaljeval v naši avtomehanični delavnici.


Tradicionalno je vse štiri tekmovalce čakal spopad z Goodyearovim avtomobilskim plaščem, saj so vsi morali zamenjati letnega z zimskim. V avtomehanični delavnici je bilo zaradi napetosti topleje, zato so si nekateri tekmovalci zavihali rokave. Po sodniških navodilih je z nalogo najprej začela Saša. Ob bučnem navijanju gledalcev je zelo suvereno zamenjala pnevmatiko, vendar se je na žalost malo poškodovala in zaradi tega izgubila nekaj sekund časa. Štoparica je pokazala 2:59:29.


Saša seveda ni bila najbolj zadovoljna. Takoj za njo je bil na vrsti Jakob, ki je imel pri menjavi sicer nekaj težav, vendar je kljub temu dosegel boljši čas, 2:54:60.


Za Jakobom je na vrsto prišel akrobat Blaž, kot ga je poimenoval Iztok, saj je pred dvema letoma med menjavo avtomobilskega plašča izvedel še akrobatski trik, a kljub temu takrat napredoval do zadnje naloge. Tokrat se je bolj osredotočil na menjavo in zato dosegel tudi najhitrejši čas v Ljubljani, 2:05:63.


Zadnji se je z nalogo spopadel Grega, ki je imel pri menjavi nekaj več težav.


V šolski finale sta se tako uvrstila Blaž in Jakob.


Sodnik Primož je tekmovalcema razložil potek naloge in na kaj morata biti pozorna.


Nato je Iztok na voziček za orodje KS tools postavil filter za gorivo in naloga se je lahko začela. Prvi je začel Blaž, ker je imel hitrejši čas pri menjavi gum, in tudi pri menjavi filtra se je izkazal za zelo hitrega, čeprav s časom 2:35:21 ni vedel, ali bo dobil vstopnico za polfinale državnega tekmovanja.


Na vrsti je bil še Jakob, ki je z nalogo dobro začel, a je štoparica na koncu pokazala čas 2:50:37, ki je bil nekoliko slabši od Blaževega.


Štoparica je torej pokazala, da je šolski finalist Modrega volana postal Blaž.
Sošolko in sošolce je počastil s celim platojem pijače Malt in Oda.


Blaž bo tako v državnem polfinalu tekmoval proti 12 finalistom z ostalih slovenskih šol, ki izobražujejo avtoserviserje. Glavna nagrada, ki čaka zmagovalca, je profesionalni voziček z orodji KS tools v vrednosti okoli 1.500 evrov. Blažu za uspeh iskreno čestitamo!

Prispevek je povzet po spletni strani: 

http://volan.si/ekstra/modri-volan/4186/ , kjer si lahko ogledate tudi video posnetek tekmovanja.
Več o dogajanju v polfinalu, ki je potekalo v petek, 5. 12. 2014, pa izveste prihodnjič.


Pripravil:

Marko Gale

Ni komentarjev:

Objavite komentar