petek, 12. december 2014

DEBATNI KLUB



Na vseh področjih javnega življenja se ljudje trudimo najti rešitve za težave vsakdanjega življenja s pomočjo razprave. Vsakodnevno se spopadamo s situacijami, ko moramo nekoga o čem prepričati, na primer da bi raje šli na sprehod kot v kino, kateri film je bil boljši, katera nogometna ekipa je igrala bolj taktično. Navsezadnje se tudi vi, dijaki, s starši večkrat pogajate, do kdaj ste lahko zvečer zunaj. Pri vseh teh primerih gre za elemente neformalne, nestrukturirane debate, kjer so predstavljene nasprotujoče si ideje, na osnovi katerih naj bi na koncu prišli do neke odločitve.
 
Aristotel je v svoji prvi knjigi definiral retoriko kot »sposobnost odkriti, katera sredstva prepričevanja so primerna v določeni situaciji«, med katerimi kot primarna navaja etos, patos in logos. Etos je narava vira, patos so emocije občinstva, logos pa je narava sporočila. Končni rezultat govora je kombinacija vseh treh. 

Poznate posameznike, ki imajo moč prepričati ljudi za vsako svojo idejo, vam pa to nikakor ne uspeva? Temu se reče moč argumentacije. Za prepričljivost vsake trditve so potrebne razumne podpore, ki so v argumentu vzpostavljene kot razlogi za trditev. In zakaj bi dijak sploh prišel v debatni klub, če teh veščin nima? Ker je to veščina, ki se jo vsi moramo ali smo se je (nekoč) morali naučiti. Naučiti v tej smeri, da sprejmemo strukturo argumenta na nezavedno raven in jo začnemo uporabljati tudi v vsakdanjem življenju. 

V debatnem klubu si dijak pridobi nova znanja in raziskuje aktualne teme. Imamo tudi strokovne razprave, predvsem pa se dijaki naučijo kritično razmišljati in argumentirati svoje trditve. Seveda pa ne smem pozabiti na veščine javnega nastopanja in retorike. To ni navaden pouk, to je druženje dijakov, kjer razpravljajo o različnih temah, o politiki, športu, modi, tehniki …

Dijaki se udeležujejo tudi vseslovenskih srednješolskih debatnih turnirjev. Zato držite pesti za Jana, Tadeja in Mirčeja v soboto, 13. 12. 2014. Zelo se veselijo tekmovanja in to bo res velika prva izkušnja.  

Debatni klub je vsak ponedeljek ob 14.30 v učilnici 416. Vljudno vabljeni prav vsi dijaki.

Ajda Kamenik

P. S.
Pred kratkim so naredili raziskavo med študenti, ki so bili debaterji, in med študenti, ki to niso bili. Vsi študenti so za preizkus znanja študirali po isti literaturi. Rezultat je bil takšen, da so študentje debaterji dobili v povprečju za 1,2 višjo oceno od ostalih študentov. Zato vam pravim, dragi dijaki, moč argumenta je pomembna!! Pridite pogledat!

Ni komentarjev:

Objavite komentar