sreda, 4. februar 2015

ZGODBE TURIZMA

ZGODBE V SLOVENSKEM TURIZMU:

HODIM PO LJUBLJANSKIH ULICAH IN USTVARJAM


Zgodbe v slovenskem turizmu je mednarodni projekt Turistične zveze Slovenije (v nadaljevanju TZS), v katerem so sodelovale srednje šole iz Slovenije in tujine (Srbije, Bosne in Hercegovine in Italije). Narediti smo morali t. i. turistični produkt, ki je zajemal pisni promocijski izdelek, videospot in pripravo turistične tržnice. V turizmu je danes oblikovanje in pripovedovanje zgodb (zgodbarjenje) učinkovito orodje pri razvoju in trženju turističnih destinacij, izdelkov ter znamenitosti. Prav zato je TZS v tem projektu iskala konkretne zgodbe, ki že obstajajo ali v določeni meri že delujejo kot turistični produkt. Lahko so temeljile na legendah, pravljicah ali pa na sodobnih pojavih in produktih. Bodoče modne oblikovalke, dijakinje 2. k, smo si močno želele sodelovati pri projektu in želja se nam je uresničila. Pomagali so nam dijaki 1. o. Mentorja pa sta bila profesorja Andrej Golinar in Lenka Brezovar.


Imeli smo veliko različnih idej, kaj bi bila naša zgodba in kako bi jo predstavili na tržnici. Na koncu smo se odločili, da oblikujemo zgodbo o modni oblikovalki, mladi, sodobni, dinamični ženski, ki jo Ljubljana in njene arhitekturne sodobne znamenitosti navdihujejo za lastno umetniško ustvarjanje, skiciranje oblačil. Naše glavno mesto smo želele predstaviti kot romantično umetniško metropolo, zato se umetnica na sprehodu tudi zaljubi. Pogled ji pritegne mlad umetnik, fotograf, ki mu je Ljubljana močan kreativni navdih za njegovo ustvarjanje.


Za predstavitev arhitekturno »drugačnih« ljubljanskih zgradb smo si izbrale Situlo, Stožice, Žale, Metelkovo, Mesarski most in Nebotičnik. Za začetek je vsaka v razredu narisala dve modni skici na eno od omenjenih stavb. Sledilo je snemanje promocijskega spota. Na snemanjih je bilo zelo zabavno. Našo modno oblikovalko Pio smo za vsako sceno stilsko preobrazile, jo oblekle v različna oblačila. Pri snemanjih so nam pomagali tudi dijaki 1. o, Armando Škrlj, Ermin Bajramović in Boštjan Remškar, za kar smo jim zelo hvaležne.


Ko je bil naš filmček končan, smo začele oblikovati pisni izdelek, ki smo ga zaključile med božično-novoletnimi počitnicami. Zatem smo se posvetile postavitvi naši stojnice in njenemu izgledu. Dan pred odhodom na Gospodarsko razstavišče, kjer je sejem 28. 1. 2015 tudi potekal, smo spekle 6 različnih vrst piškotov, ki so predstavljali prej omenjene zgradbe. Za postavitev stojnice smo imeli na voljo 28 lesenih zabojčkov. Naredili smo 6 stebrov, visokih okrog 2 metra, ki so predstavljali Žale. Nanje smo pripeli povečane modne skice. Ostale zabojčke smo prelepili s fotografijami zgradb in so služili kot pult, na katerega smo postavile piškote. Na Gospodarsko razstavišče je odšlo pet učenk 2. k. Potrudile smo se, da so bile zgradbe navdih tudi za naša oblačila in pričeske.


Bilo je kar malce naporno, saj je sejem trajal kar od 7. ure zjutraj do 7. ure zvečer. Kljub temu smo se zabavale, naš trud pa je bil poplačan, saj smo osvojile bronasto priznanje.
Maruša Turk in Nina Poje, 2. k

Ni komentarjev:

Objavite komentar