sobota, 7. februar 2015

POGOVOR Z GREGOM GODCEM


Grega Godec je dijak 5. t in trenira mešane borilne veščine. Postal je tudi trener nadobudnim osnovnošolcem, ki želijo obvladati ta šport.

Treniraš mešane borilne veščine. Šport ni med najbolj znanimi v Sloveniji. Ga lahko na kratko opišeš?

Trenirati mešane borilne veščine pomeni, da treniraš boks, kickboks, borbo na tleh in rokoborbo. Ta šport nima veliko pravil.

Kdo vse lahko trenira ta šport? Ima starostno omejitev? Ga lahko trenirajo dekleta?

Mešane borilne veščine lahko trenira prav vsak, tudi če prej ni bil rekreativni športnik. Ženske znajo biti v tem športu celo boljše od moških. Tudi starostne omejitve nima. Sam trenutno treniram otroke.

Kako poteka tvoj trening? Koliko dni na teden treniraš? Koliko ur na dan?

Trening začnem z ogrevanjem. Zatem se učim novih tehnik bojevanja in delam vaje za moč. Sledi borba z »nasprotnikom«, t. i. sparing partnerjem, trening pa zaključim z raztegovalnimi vajami. Trenira se vsak dan po dve uri, ob sobotah pa so samo sparingi. Ker sem trenutno poškodovan, sam ne treniram, ampak sem trener osnovnošolcem.


Vedno z veseljem treniraš ali imaš tudi dneve, ko ti je težko stopiti v telovadnico? Kako se takrat motiviraš za trening?

Pridejo tudi dnevi, ko je težko stopiti v telovadnico, vendar vem, da me bo le reden trening pripeljal do dobrih rezultatov, zato stisnem zobe in opravim trening.

Katera znanja in sposobnosti mora imeti dober trener mešanih borilnih veščin?

Obvladati mora različne tehnike bojevanja in biti dober vodja. Paziti mora, da se vaje ne ponavljajo prav na vsakem treningu. Svoje varovance mora znati motivirati za dobro borbo, jih pripraviti tako psihično kot fizično. Pomembne so tudi kvalitetne vaje za moč. Treningi bodo obiskani le, če bo trener pripravil dobre vaje. Pozoren mora biti na vsakega posameznika v skupini.

Je potrebno paziti na prehrano? Katere jedi so prepovedane?

Ja, predvsem je pomembna pravilna prehrana pred borbo. Izogibati se je potrebno jedem, ki redijo, saj je zelo pomembno število kilogramov pred tekmo. Najslabše so sladke jedi in pijače. Da obdržim optimalno težo, moram imeti na dan pet obrokov z veliko beljakovinami.

Katere so najpogostejše športne poškodbe?

Predvsem so to zlomi in zvini pa počene ličnice, poškodovana arkada in seveda veliko modric po telesu.

Imaš športne idole? Kateri so in zakaj ravno ti?

Da, to je Conan McGregor. Ni še dolgo v tem športu, ima pa zelo kakovostno tehniko bojevanja. Ima tudi zanimiv karakter, v ringu zna biti provokator.

Za rojstni dan si dobil dve brezplačni stopnici. Prva je za ogled gledališke predstave, druga za ogled športne prireditve. Kam bi šel in zakaj?

Izbral bi si gledališko predstavo, saj nisem bil velikokrat v gledališču, do sedaj samo dvakrat. Predvsem bi si želel ogledati komedijo. 


Enisa Porčić, 3. IO

Ni komentarjev:

Objavite komentar