sobota, 3. januar 2015

OBNOVITEV MOPEDA PIAGGIO CIAO

 

S sodelavcem Mihom sva se odločila, da se poleg rednega dela v šolskih delavnicah lotimo še projekta obnove mopeda Piaggio Ciao. Zakaj? Želela sva, da dijaki pri obnovi mopeda sodelujejo od začetka do konca, z idejami in delom. 

V sosednji Italiji sem kupil zapuščen moped in ga pripeljal v delavnico. Takoj sva opazila, da je to dobra odločitev, saj so bili dijaki nad modelom navdušeni. Gre za star, vendar zelo zaželen moder model mopeda.


Predstavila sva idejo in jih povabila k sodelovanju. Napravili smo načrt in se dogovorili o podrobnostih. Za začetek sva določila dijaka Domna Kovača in Žana Volka naj moped spravita v vozno stanje. Zelo sta se izkazala in si zaslužita pohvalo. Že ob prvem pregledu sta ugotovila, zakaj se agregat ne zažene, in odpravila napako. Moped je bil vozen – bravo! Nato smo ga razstavili do zadnjega vijaka. Napravili smo popis materiala in delov, ki jih je potrebno zamenjati, popraviti in dodelati – pokromati. Nekaj delov sem nabavil v Italiji, nekaj vijakov in ostalih drobnarij pa v Ljubljani. Zaradi atraktivnejšega končnega izgleda mopeda smo se odločili za kromanje izpuha in viden zobnik pogona. Z velikim HVALA se za to delo zahvaljujem podjetju Galvanizacija Zrnec. Ga. Romana Zrnec, pred leti zelo uspešna voznica relija, je navdušeno podprla naš projekt in nam brezplačno dodelala atraktivnejše dele.


Brez ličarjev naš projekt ne bi uspel, saj je bilo potrebno moped pobarvati v atraktivno vijolično barvo. Hvala Vinku Kuclerju in njegovi "ekipi".


Tako, moped je bil pobarvan. Sledilo je še zadnje dejanje – sestavljanje. "Fantje, pazite na sveže pobarvane dele," sva z Mihom ponavljala in stiskala zobe. Bala sva se namreč, da ne bo kaj opraskanega, saj so ga dijaki nestrpno hiteli sestavljati.


Namesto da čakamo tiste "sanjske" šolske urice, ko nam ne bo treba nič delati, si lahko delo prilagodimo tako , da nam je zanimivo in v veselje. In res je bilo.Gašper Kavčnik, Miha Škoda in 2. d

Ni komentarjev:

Objavite komentar