sobota, 10. januar 2015

NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI


Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor novembrskih in decembrskih knjižnih novosti v šolski knjižnici.

LEPOSLOVJE


V novem romanu se Becky Bloomwood, nepoboljšljiva zapravljivka, in njene kreditne kartice v zabavnem nadaljevanju odpravljajo čez Atlantik ...


Reykjaviškega novinarja črne kronike Einarja kazensko premestijo v majhno mesto Akureyri na severu Islandije, kjer je bila do njegovega prihoda najpomembnejša zgodba gimnazijska uprizoritev Čarovnika Lufturja, islandske ljudske povesti o ambicioznosti in pohlepu. Toda starodavna zgodovina je postala usodna, ko je v Einarjevih rokah nepričakovano pristala njegova nova zgodba: neka ženska je med spustom čez brzice s skupino sodelavcev padla v vodo in umrla. Vsi dokazi so kazali, da se je zgodila nesreča. Ko pa je žrtvina mama opozorila Einarja, da se je zgodilo nekaj nezakonitega, ji je prijazni novinar obljubil, da bo primer raziskal.


Vse se začne, ko nekega dne izgine maček. Njegov lastnik, mladi Toru Okada, ga poskuša poiskati, s tem pa sproži verigo dogodkov, v katerih izgine še njegova žena. Odločen, da jo najde, drugo za drugo odkriva skrivnosti njene preteklosti in drsi vse globlje v fantazijski svet. Sprva naključni in nerazumljivi dogodki počasi spletejo labirint, v katerem mora Toru poiskati pot, ki ga bo pripeljala do resnice.


Taja sprejme službo piarovke županskega kandidata, Domna Juhca, ki s figo v žepu obljublja rešitev romskega vprašanja in preobrazbo Grosuplja iz podaljška Ljubljane v najlepše mesto v Evropi. Pot do zmage tlakujejo lokalne zveze in poznanstva, kočljive protiusluge ter spretno komuniciranje z vsemi, ki jih potrebuje, da bi se povzpel na vrh. Taja, ki se začasno iz Ljubljane preseli v Grosuplje, začrta komunikacijsko strategijo predvolilne kampanje v mestu glasnih veselic in kurjenja kablov ter skuša krmariti med šefom, ki od nje pričakuje prodajanje megle, ter novinarji, ki imajo vedno kopico neprijetnih vprašanj. Pri tem se sooči s pregovorno provincialno miselnostjo manjšega kraja.


Literarni manifest Mehanikom!, protest proti človeku robotu, je vizionarski pesnik vsemirja napisal junija 1925 v Tomaju. Naperjen proti brezdušni mehanizaciji tistega časa – in današnjemu brezpogojnemu uklanjanju – nas nagovarja, da odvržemo mehanizme in se osvobodimo. Človek stroj bo uničen, napoveduje Kosovel. Svita se. Iz nižin, z dna, z nevihto in strelami vstaja novo človečanstvo. Dovolj je bilo ponižano, oskrunjeno in tlačeno. Neustavljiva sila življenja je v njem, zato – Odprite okna, odprite duri: novi človek prihaja!


Lady Brenna, vdana v usodo, potuje iz Anglije na Škotsko k svojemu zaročencu na dogovorjeno poroko. Toda ko jo na poti zajame skupina divjih bojevnikov, se je prisiljena na vrat na nos poročiti z njihovim svojeglavim poglavarjem Connorjem MacAlisterjem. Vendar ne ve, da je bila ugrabitev le prvo dejanje maščevanja proti njenemu zaročencu, ki je Connorjev zapriseženi sovražnik.
Brenna si ne dela nobenih utvar, da jo mož ljubi. Po naglem obredu jo MacAlister obvesti, da se bo lahko vrnila domov, ko bo povila njegovega sina. Kljub vsemu pa se še predobro spominja, kako je kot otrok ona prosila MacAlisterja za roko ...

  
STROKOVNA LITERATURA


To je prvi atlas takšne vrste v Sloveniji. V njem so najprej v člankih opisana obdobja, ki so jih izbrani slovenski književniki od protestantizma do sodobnosti preživeli v Ljubljani. Pokaže se paleta  nasprotujočih si literarnih in nazorskih  usmeritev ter burno družbeno dogajanje v slovenski prestolnici. Številčne oznake krajev, ki so omenjeni v člankih (avtor besedila je Marjan Dolgan), pa bralcu omogočajo, da na priloženih zemljevidih Ljubljane (avtorici Jerneja Fridl in Manca Volk) najde kraje, kjer so književniki prebivali, se šolali, delali, umirali in kjer so jih pokopali. Ne manjkajo niti lokali, v katerih so se zabavali, niti zapori, v katere so jih tlačili oblastniki. Navedeni so tudi mnogi kraji ljubezenskih romanc in polomov, javnih škandalov, družabnih spektaklov; omenjena so skrivnostna izginotja.


Knjiga o najskrajnejšem in najslavnejšem reliju sveta ni knjiga o športnem dogodku ali poročilo z dirke, ampak zgodba, ki s slikovitostjo besed in fotografij prinaša drugačne poglede na najtežjo dirko pod soncem, svet, ki ga prečka, in vse, ki v njej sodelujejo. Nastajala je v mrazu neprespanih noči in vročini puščavskih dni, za volanom izmučenih strojev, med domačini na koncu sveta in v družbi najdrznejših dirkačev, ki dajejo zgodbi s svojimi izjavami še dodaten pomen.


Obsežni priročnik Anksioznost in fobije nam pomaga razumeti in obvladovati marsikatero neprijetno duševno stanje, v katerem se v svojem življenju prej ali slej znajde tako rekoč vsak človek.


Siegel v knjigi staršem pokaže, kako lahko razvojno najbolj zahtevno obdobje v življenju otrok, postane najbolj izpolnjujoče in kako lahko starše nagradi.
V starosti med 12. in 24. letom se v možganih mladostnikov dogajajo velike spremembe. To pri mladostnikih povzroča čustvovanje, odzive in vedenje, ki starše in druge odrasle pogosto prestraši. Ni čudno, da se starši svojim mladostniškim otrokom včasih približujejo v strahu, spet drugič pa se nanje jezno odzivajo.
  
  

Kaj o človeku pove njegova pisava? Marsikaj.
Razodene nam lahko način izražanja in sporazumevanja, emotivne in psihološke posebnosti, osebnostne in značajske poteze, intuitivno ali racionalno naravnanost, celo čustveno stanje in osnovni življenjski nazor. Z malce posluha in znanja pa se lahko vsakdo nauči vrednotenja ter ocenjevanja sporočil rokopisa; ta priročnik vam bo pri tem v neprecenljivo pomoč.



Andrej Golinar

Ni komentarjev:

Objavite komentar