nedelja, 24. november 2013

OBISKALI SO NAS FINSKI IN NEMŠKI UČITELJI



Od 10. do 16. novembra smo v okviru projekta CAR NET gostili učitelje iz Nemčije in Finske. Šolo je obiskalo pet učiteljev, ki so si ogledali avtomehanične delavnice in podjetja, kjer se bodo njihovi dijaki tri tedne praktično usposabljali.



Ob tej priložnosti smo se sestali z njimi in jih povprašali o njihovih vtisih. Slovenija jih je navdušila. Ogledali so si center Ljubljane in se čudili Tromostovju ter občudovali Ljubljanski grad. Prav tako sta jim bila všeč Bled in Planica. Bili so prijetno presenečeni nad prijaznostjo Slovencev in njihovim znanjem tujih jezikov. Tudi oni so se naučili nekaj slovenskih besed. Učiteljica Steffi zna zdaj slovensko voščiti dobro jutro, dober dan in večer, reči hvala in prosim, šteti do deset ter našteti vse dneve v tednu. Finski učitelj Ari je še dodal, da smo Slovenci prijaznejši do tujcev kot Finci. 

Okusne se jim zdijo tudi slovenske jedi. Maja Juršić, koordinatorka projekta, jih je namreč peljala v restavracijo, ki ponuja tradicionalne slovenske jedi. Niso pričakovali, da bodo krožniki tako veliki in porcije obilne. Ob večerji jih je spremljala narodnozabavna glasba, ki se je vsem zdela zanimiva; Steffi pa je pripomnila, da je podobna bavarski narodni glasbi izpred 40 let.

Zelo dober vtis so nanje naredili tudi naši dijaki, učitelji prakse in ravnateljica. Dijaki so bili vljudni in prijazni, učitelji prakse dobro strokovno podkovani, ravnateljica pa prijazna in pozitivna. Prav tako so pohvalili dobro opremljenost in kvaliteto dela obiskanih avtomehaničnih delavnicah in podjetjih. Nemška učitelja sta prepričana, da imajo slovenski dijaki premalo praktičnega pouka. V nemških poklicnih šolah ga imajo dijaki kar 3- do 4-krat na teden vsa tri leta in pol šolanja.

V Slovenijo bodo še prišli. Steffi že naslednje leto z možem, saj so jo navdušile slovenske gore, še posebej Triglav.


Z učitelji sta se pogovarjala Blaž iz 5. T in Nina iz 4. N.

Ni komentarjev:

Objavite komentar