torek, 5. november 2013

POGOVOR Z ZMAGOVALCEM FESTIVALA DOBRE PRAKSE, UČITELJ PRIMOŽ KURENT (ŠC Kranj)V kratkem intervjuju vam bom predstavil človeka, ki ga poznam že nekaj let in s katerim sem doživel marsikatero zabavno dogodivščino. Njegova dogodivščina se je začela z iskanjem službe v šolstvu pred tremi leti. Bil je pri nas na razgovoru, skoraj postal že naš, a se je žal odločil za ŠC Kranj, kjer sedaj žanje uspehe in motivira še tako nemogoče di(v)jake.

Primož Kurent je izreden človek, pravi umetnik in prvi, ki mi je približal strojništvo na elektrotehnični ravni. Ja, to je učitelj strojništva, s katerim bi si kot učitelj elektrotehnike želel sodelovati v prihodnosti. Je rojen zmagovalec, kar je pokazal na mednarodnem Festivalu dobre prakse v Kranju, kjer je s svojo idejo osvojil prvo mesto.

Vem, da bova nekoč sodelovala pri kakšnem projektu, pa čeprav na medšolski ravni.
 

1.     Ali lahko na kratko opišete svojo strokovno pot?

Začela se je z veliko željo po tehniki. Že v osnovni šoli sem bil modelar. Kot najstnik sem z veseljem "šraufal" mopede in motorje. Vpis na srednjo strojno šolo in kasneje univerzo zaradi želje po tehniki ni bil naključje. Leta 2000 sem končal študij in postal inženir strojništva ter se zaposlil v Savi Kranj, kjer sem delal enajst let. Najprej sem bil tehnolog, potem vodja razvoja v programu EKO, ki proizvaja napihljive izdelke za zaščito okolja, in kasneje direktor razvoja celotne korporacije. Sedaj že dve leti poučujem na ŠC Kranj kot učitelj strokovnih predmetov, kjer znanje in bogate izkušnje posredujem mladim rodovom.

2. Kaj vam pomeni to priznanje?

Priznanje potrjuje, da sem na pravi poti. Daje mi energijo in motivacijo za nadaljnje delo.

3. Ali se lahko uspehi v industriji primerjajo z uspehi v šolstvu?

Uspehe v industriji in šolstvu je težko primerjati. Pomembno je, da stvari delaš z veseljem in po svojih najboljših močeh, potem rezultati pridejo sami. To mi je uspevalo prej v industriji, sedaj pa v šolstvu. Mi je pa šolstvo "pisano na kožo", ker sem rad med ljudmi, med mladimi. Tu je polno dobre energije in vsak dan je drugačen. Vedno se kaj novega dogaja in to mi predstavlja izziv.
 
4. Prosim, na kratko opišite zmagovalni projekt.

Naš projekt je model avta, ki ga kontroliraš s pomočjo misli. V projekt smo vključili vse tri osnovne smeri mehatronike in ga ločili v tri sklope.

 

V projekt smo vključili tri mentorje in izbrali 10 nadarjenih dijakov. Skupina za računalništvo je preučevala sistem zaznavanja misli in napisala računalniški program, skupina za elektrotehniko je izvedla brezžični prenos podatkov, skupina za mehaniko pa je narisala model avtomobila roadster. Avtomobil smo na računalniku zmodelirali v 3D-projekciji in izdelali iz karbonskih vlaken. Za izdelavo makete z robotom smo sodelovali tudi s ŠC Celje.


5. Kakšni so vaši prihodnji načrti?

Kot sem omenil, sem na pravi poti in to pot mislim nadaljevati.

 

Prof. M2M

Ni komentarjev:

Objavite komentar