petek, 29. november 2013

ESTONSKI DIJAKI V SLOVENIJI



V ponedeljek, 18. 11. 2013, smo sprejeli štiri estonske dijake iz Tallinn Lasnamäe School of Mechanics. Izobraževali se bodo na naši šoli in v okoliških podjetjih preko programa Leonardo da Vinci mobilnost dijakov. V Sloveniji bodo 4 tedne. 

Naša šola se je za dijake izredno potrudila in jim pripravila različne brošure o Sloveniji, pomagala urediti avtobusne prevoze, omogočila seznanitev z našimi dijaki, šolskim sistemom, kulturo, navadami itd. Vse zato, da bi se kar najbolje počutili v naši državi. 


Estonski dijaki imajo največ težav z jutranjim vstajanjem, saj bivajo v drugem časovnem pasu. Njihov mentor, učitelj in vodja je Marko Gale. Z znanjem in delom, ki so ga dijaki opravili v šolskih delavnicah, je zelo zadovoljen. Zadovoljni so tudi učitelji praktičnega pouka, motilo jih je le, da so dijaki zamujali k uram. Zdaj se praktično usposabljajo v podjetjih A Cosmos in Autocommerce. Estonski dijaki se med seboj zelo dobro razumejo in si nesebično pomagajo.

Marko Gale:
»Sem njihov sprejemni učitelj. Estonski dijaki so živahnejši od finskih. Prinesli so veliko znanja in nad njihovim delom sem zelo navdušen. Niso pa navajeni na točnost, zelo zamujajo. V Estoniji pa so na praktičnem usposabljanju 4 naši dijaki.«

Estonski dijaki:
»Zelo radi imamo Slovenijo, ker je drugačna od Estonije. Všeč nam je mestno središče. V prostem času se sprehajamo po Ljubljani in se skušamo navaditi vašega jezika in hrane. Tudi v Estoniji se večinoma sprehajamo s prijatelji po mestu. Zelo nam je všeč tudi vaša šola. Je drugačna od naše, je večja in delavnice so bolje opremljene.«

Matic Šebjan Ogrizek, 2. O

Ni komentarjev:

Objavite komentar