sreda, 9. april 2014

ZELO DELAVEN MESEC NA PODROČJU MOBILNOSTI

V okviru mobilnosti Leonardo da Vinci smo 17. 3. sprejeli 4 dijake s Finske. K nam so prišli skupaj s profesorjem g. Jarkko Leppä, ki je v Sloveniji ostal teden dni. Dijaki se izobražujejo na področju logistike, zato svoje praktično delo izvajajo v Luki Koper. Prvi dan je bil zanje precej naporen, saj so po dolgotrajni poti najprej na kratko obiskali svoje finske kolege, ki so bili v tistem času še pri nas na mobilnosti, odšli na kosilo, opravili pogovor v podjetju Fersped, nato pa smo skupaj odpotovali proti Kopru. Svojo mobilnost ASTA, NINA, TAISTO in TUUKKA zaključujejo 12. 4.

23. 3. smo sprejeli 4 madžarske dijake, to so ATTILA, JOBBÁGY JÁNOS, NÉMETH in RICHÁRD, ki prihajajo iz šole Kecskeméti Mûszaki Szakképzõ Iskola. Dijake je prva dva tedna spremljala profesorica Béláné Zakar. Prvi teden so dijaki preživeli na šoli, naslednje tri pa v podjetjih Avtoelektrika in Porsche. Dijaki se izobražujejo v smeri avtomehanike in avtoelektrike. Vmes smo na šoli gostili tudi obisk njihovega ravnatelja, njegovega pomočnika in koordinatorice ter profesorice Ágnes Geráné Tapasztó, ki bo z dijaki preživela druga dva tedna izmenjave. Profesorice poskrbijo, da so tudi popoldnevi dijakov polni dejavnosti, organizirajo izlete ter jim s tem omogočajo spoznavanje Slovenije.

27. 3. smo sprejeli 4 španske dijake. Večino dogovorov so opravili sami, zato smo jim priskočili na pomoč le pri namestitvi in urejanju avtobusnih vozovnic. Španci bodo pri nas dlje časa, in sicer do konca junija.

30. 3. smo sprejeli 6 dijakov iz finskega mesta Tampere. AKU, LAURA, JANI, LARI, JUUSO, JERRY. Prišli so na izredno lepo in sončno nedeljo in ker je bila nastanitev možna šele po 16. uri, smo jih peljali na blejsko kremno rezino in jim organizirali krajši ogled Bleda. Aku, Laura, Jani in Lari se izobražujejo na področju logistike, zato so že v prvem tednu začeli v podjetjih Potokar in Porsche. Juuso in Jerry se izobražujeta na področju kovinarstva in sta prvi teden preživela v šoli, potem pa nadaljevala delo v podjetju Trol. Dijaki svojo mobilnost zaključujejo 26. 4.


31. 3. smo se poslovili od prve finske ekipe iz mesta Mikkeli, sprejeli pa dve dijakinji, Juuli in Karoliino. Izobražujeta se na področju tekstilstva. Prvi teden sta bili v šoli, kjer sta se izredno hitro vključili v skupino, nadaljujeta pa z delom v podjetju Amema. Dekleti sta izredno vedoželjni in pripravljeni za delo. Svojo mobilnost prav tako zaključujeta 26. 4. 


7. 4. sta šolo obiskala tudi dva profesorja iz mesta Tampere, kjer delata na kolidžu Tredu.
Po sprejemu pri ravnateljici sta si g. Mika Heikkilä in g. Petteri Guttormi pod vodstvom g. Damijana Krašovca ogledala šolo ter prisostvovala pri uri pouka.
Ker sta Mika in Petteri prvič na obisku v Sloveniji, sta jima g. Krašovec in g. Andrej Prašnikar razkazala tudi Ljubljano. Dogodek so zaključili s prijetnim kosilom, na katerem so naredili načrte za nadaljnje sodelovanje.

Lenka Brezovar

Ni komentarjev:

Objavite komentar