sobota, 12. april 2014

FLOORBALL, ŠPORT 21. STOLETJA

Floorball je dokaj mlad šport, ki ima zametke v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja.  Floorball je zelo podoben hokeju na ledu, veliko pravil je enakih, le da je floorball veliko bolj miren šport, ker ni kontakta. Glavna razlika je v tem, da se ne drsa, ampak teče, namesto igralnega ploščka pa se uporablja igralna žogica.


Zgodovina te igre seže v pozna 50. leta prejšnjega stoletja, ko so v Združenih državah Amerike igrali hokej v dvoranah, vendar pa so namesto žogic uporabljali lahke ploščke. Tudi ime igre je bilo drugo, imenovali so jo floorhockey. S prihodom igre v Evropo pa je plošček nadomestila žogica. Najprej se je šport pojavil na Švedskem, v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Vrata so bila sprva majhna, nato so jih zamenjala večja, med vratnice pa je stopil vratar. Šport se je hitro razširil tudi v preostale skandinavske države, priljubljen pa je postal tudi na Češkem, v Estoniji, Latviji in Švici, kasneje  pa tudi v številnih drugih državah.

Leta 1986 je prišlo do ustanovitve Mednarodne floorball zveze (IFF), prvo svetovno prvenstvo pa je bilo odigrano leta 1996 na Švedskem. Do leta 1990 je v IFF vstopilo sedem držav, vse iz Evrope, prva neevropska država pa so bile Združene države Amerike. Sedaj Mednarodno floorball zvezo tvori 54 članic z več kot 4.200 klubi in več kot 280.000 registriranimi igralci.

Osnove floorballa

Floorball igrata dve ekipi, vsaka ima pet igralcev v polju, na obeh straneh sta še vratarja, na vsaki strani pa so tudi igralci za menjave (ekipo navadno sestavlja od 15 do 20 igralcev), ki se lahko menjajo ob t. i. letečih menjavah oziroma prekinitvah. Standardne mere igrišča so 40 metrov krat 20 metrov (manjše igrišče, 28 metrov krat 16 metrov, je namenjeno predvsem manjšim ekipam in manjšim telovadnim prostorom). Okrog igrišča je ograda v višini 50 centimetrov. Tekma traja trikrat dvajset minut.

Igralci nimajo posebne zaščitne opreme, le vratar ima čelado, ščitnike za prsni koš in kolena, nima pa palice.Pri igralni palici je najpomembnejša dolžina, ta lahko znaša maksimalno 110 centimetrov. Žogica, s katero se igra, je lahko težka največ 23 gramov, njen premer je 72 milimetrov in ima 26 lukenj. Znotraj je votla, njena hitrost pa lahko doseže tudi do 180 kilometrov na uro.

Med igro so prepovedana vsa dejanja, katerih namen je nepravilno oviranje nasprotnika (dvigovanje in držanje palice, odrivanje, izbijanje žogice med nogami, spotikanje, prepovedano je igranje z glavo, roko in skakanje). Ob prekršku ali kakšni drugi nepravilnosti ima prosti strel nasprotno moštvo, lahko pa pride tudi do izključitve (dve, pet ali deset minut). Med najpogostejšimi kršitvami pravil igre so udarec po palici, visoka palica in nepravilno oviranje …

V Sloveniji se floorball igra dobrih deset let

V Sloveniji je bil prvi klub ustanovljen leta 1999 (FBC InSport iz Žirov). Dobro leto zatem je prvi slovenski klub s tremi novoustanovljenimi (Floorball Club Loka Spiders, ŠD Zelenci in TVD Partizan Borovnica) ustanovil Floorball zvezo Slovenije (FZS). Slednja je leta 2004 vstopila v družino Olimpijskega komiteja Slovenije, slovenska izbrana vrsta pa je prvič sodelovala na svetovnem prvenstvu leta 2002. 


Iz leta v leto je ustanovljen kak nov klub, prav tako se v floorballu merijo tudi predstavnice nežnejšega spola, razvija pa se tudi podmladek, kjer obstajajo kategorije do 9, 11, 13, 15 in 19  let. V Sloveniji je zdaj že preko 400 registriranih igralcev in igralk. In če v Sloveniji poteka zaenkrat še vse na amaterskem nivoju,  pa je v nekaterih državah floorball organiziran na visokem nivoju (Švica, Češka, Finska, Švedska).Jani Bambič, 4. S


Ni komentarjev:

Objavite komentar