četrtek, 24. april 2014

PRAGA, PRVI "STROKOVNI" DEL

V nedeljo, 13. aprila 2014, smo se dijaki 4. z in 2. o odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v Prago. Turistična vodnica nam je že na avtobusu veliko povedala o češki kulturi in zgodovini, še več pa smo izvedeli med ogledom češkega glavnega mesta Prage. Najbolj zanimiv za nas, dijake, pa je bil obisk tovarne in muzeja Škode.

Ogled smo pričeli v muzeju, si namestili slušalke, da smo lahko poslušali našo vodnico in uslužbenko, ki nam je predstavila zgodovino avtomobilske industrije in tovarne Škode vse do današnjih dni.


Izvedeli smo, da sta bila ustanovitelja Škode Laurin in Klement. Najprej sta izdelovala enostavna kolesa, motorna kolesa in trikolesnike, zatem pa začela proizvajati avtomobile. Ogledali smo si tudi, kako se je njihov logotip spreminjal skozi zgodovino. Ogled smo zaključili s predstavitvijo nove Škodine športne znamke avtomobila in dosežkov tovarne.


Po končanem ogledu muzeja smo se odpravili še v tovarno, v kateri smo si ogledali izdelavo motorjev in menjalnikov ter oddelek za preoblikovanje pločevine. Kljub množici strojev in raznih vozil, s katerimi vozijo polizdelke do različnih delov proizvodnje, je bilo v tovarni povsod čisto. Med obiskom tovarne ni bilo dovoljeno fotografirati, nositi pa smo morali opozorilne brezrokavnike. Pokazali so nam, kako stroj iz surove pločevine naredi obliko, ki jo kasneje delavci obdelajo do končnega izdelka. Delajo po načelu "just in time", kar pomeni, da zelo malo materiala skladiščijo in ga porabijo toliko, kolikor ga potrebujejo.


Obisk v Pragi smo zaključili z vožnjo po reki Vltavi in izkoristili uro vožnje za ogled mesta.
Ekskurzija je bila poučna, zanimiva, predvsem pa pomembna za širitev meja lastnih obzorij.


Jure Stražiščar, 4. Z

Ni komentarjev:

Objavite komentar