ponedeljek, 28. april 2014

SREDNJEŠOLSKI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI HAIKU

23. aprila 2014 je bila v Cankarjevem domu v okviru Festivala sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije že 14. podelitev nagrad za najboljši srednješolski haiku.

Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Kot kaže, je njena kratka forma, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, globoka vsebina, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

Gimnazija Vič in Cankarjev dom sta razpisala srednješolski natečaj za najboljši haiku v slovenskem, angleškem, španskem, italijanskem, francoskem in nemškem jeziku.

Dijaki in dijakinje naše šole že od samega začetka uspešno sodelujejo na natečaju, največkrat s haikuji v slovenskem jeziku. Tako je bilo tudi letos. Natečaja v slovenskem jeziku se je udeležilo okrog 400 dijakinj in dijakov iz 35 srednjih šol. Žirija je podelila 48 enakovrednih nagrad in kar 7 je bilo »naših«.

v  Karmen Malavašič je bila nagrajena za najboljši cikel haikujev.

Karmen Malavašič
25 črk abecede.
Jaz pa vidim
le eno …

Jesensko deževje –
on pa sam
pod dežnikom.

Bela vrečka na cesti –
čaka princa
na belem konju.

v topli kopeli
stisneva
»pause« ǁ

Nagrajeni cikel ima (le) štiri haikuje. A so tako izraziti in prepričljivi, da odsotnosti pete pesmi (skoraj) ne opazimo. Vse pesmi prežema ljubezen, zaljubljenost. Pesnici že ena sama črka ali (navadna) vrečka na cesti prebudi čustva in misli na ljubljeno osebo. 

Ob vsej strasti pa pesnica ohranja »distanco« in na vse skupaj gleda z duhovitostjo, samoironijo. Vzdušje igrivosti, neobremenjenosti, lahkotnosti prevzame tudi bralca.

v  V absolutni kategoriji sta bila nagrajena kar dva, Jaka Simšič in Melisa Alibegić.

Jaka Simšič
zagledam se
v dežne kaplje
na tvojem dekolteju

Ljudje smo hecna bitja. Pogosto smo razpeti med svojimi nagoni in družbenimi vlogami, ki jih igramo v stiku z drugimi. Pesnik se zaloti, da mu je pogled obstal na dekolteju dekleta. A to ne bi bilo nič nenavadnega, če na prsih ne bi opazil dežnih kapelj. Kapljice dežja in dekolte odpirajo prosto pot domišljiji in interpretaciji pesmi.

 Melisa Alibegić

tipkovnica
je napisala
rada te imam

Človekovo bivanje je (na prvi pogled) protislovno. Po eni strani se človek doživlja kot samostojno, neodvisno bitje, ki ima svobodno voljo. Po drugi strani pa človek lahko doživi Eno(st) s svetom in drugimi ljudmi. Najbolj naravna izkušnja Enosti, povezanosti je zaljubljenost. Ljubezen. Oseba, ki ljubi, je zaljubljena, se (lahko) »stopi« z drugo osebo.

Haiku govori o Ljubezni, ki ni vezana (le) na pesnico in njeno identiteto. »Zlitost« z drugo osebo simbolizira tipkovnica, ki »sama napiše« ljubezensko izpoved »rada te imam«. Seveda je vse napisala pesnica, a je bila tako zatopljena v svoja čustva, da se je za trenutek zlila s Svetom, s tipkovnico …
  
v  V kategoriji ljubezenskih haikujev je bil nagrajen Žiga Modrijan.

Žiga Modrijan
Tvoj suhi kašelj.
Vse si mi povedala
z njim.

Pesniku je (očitno) bilo jasno, kaj je sporočilo »suhega kašlja«. Bralec lahko le ugiba. Interpretacija gre lahko v smer, da je kašelj nekaj neprijetnega, saj kašljamo, ko nas »nekaj draži«, ko nas »kaj tišči«, se nam »kaj zatakne« … Pesnik se je nedvomno dobro »izkašljal« v haikuju …
   
v  V kategoriji haikujev s tematiko narave sta bili nagrajeni Dijana Kmetič in Neva Taškar.

Dijana Kmetič
neukročen konj:
jaz na njegovem hrbtu
svet se podira

Konj simbolizira moč, ogenj, kultiviranost, življenje in smrt …
Če se jezdec in konj uglasita, je to lahko »zmagovalna kombinacija«. A pesnica govori o neukročenem konju, o prvinski sili, ki je lahko uničujoča …
Zaključimo lahko, da je pesnica preživela divjo izkušnjo in o njej napisala odličen haiku.

Neva Taškar

Poletna noč.
Ujeta med prsti
sveti kresnica.

Haiku je preprosta pesem. Prav tako »preprosto« kresnica sveti, čeprav je ujeta. S svojo svetlobo odpira pesnici drugačne dimenzije. Dimenzijo povezanosti vsega živega … Pesnica se dotika kresnice, kresnica se dotakne pesnice, napisana pesem se dotakne bralca …

v  V kategoriji haikujev z urbano tematiko je bila nagrajena Martina Pajtler.

Martina Pajtler

Sprehod po parku
mojo praznino
še poglobi.

Haiku je skrivnosten. Ne vemo, za kakšno »praznino« gre. Morda za izpraznjenost odvečnih vtisov. Takšna praznina je polna sámo-zavedanja. Sprehod po parku – po oazi sredi betonske puščave – izbistri, zjasni praznino.
  
V zborniku, ki je izšel ob tej priložnosti, pa je objavljenih še 38 haikujev naših dijakov, ki sicer niso bili nagrajeni, so pa bili dovolj dobri za objavo.

Podelitev nagrad se je pričela s kulturnim programom, ki ga vsako leto domiselno oblikujejo in izvedejo dijakinje in dijaki Gimnazije Vič.

Vsem nagrajenim iskreno čestitamo tudi mentorice Liljana Kranjc Tekavec, Jana Planinc Pinterič in Mateja Piškur.

#this#is#not#selfie#this#is#elfie#haikumasters#after#big#pizza#

Mateja Piškur

Ni komentarjev:

Objavite komentar