nedelja, 24. maj 2015

PREDAVANJE GOSPODA MATIJA GOLJARJA


Predavanje je bilo v sklopu foruma mehatronike

Poslušal sem predavanja gospoda Matija Goljarja, ki je dijakom mehatronikom, in profesorjem razložil,  kako uspeš z idejo, ki se zdi sprva nesmiselna.
Kot  primer je navedel ameriškega dijaka, ki je na spletni strani 9GAG, na kateri lahko objavljaš  svoje slike, objavil fotografijo majice, ki jo je skiciral. Takoj naslednji dan so se pod sliko znašli komentarji:

Woow, this t-shirt is verry cool, can I buy it?

How much is this t-shirt?

Majica, ki je spremenila svet mladeniča

Danes je ta dijak s prodajo majic postal milijonar. Kaj mu je pri tem pomagala izobrazba?  S to zgodbo nam je predavatelj  želel dokazati, da izobrazba ni vse v življenju. Kasneje je podrobneje razložil, kako se je svet spremenil v 100 letih. Pred 100 leti je bil tisti, ki je imel zimski plašč, streho nad glavo in neko osnovno šolsko izobrazbo bogataš, danes ima te dobrine vsak. Takrat še ni bilo Skypa, kjer bi se lahko v živo pogovarjali z neko osebo, moral si napisati pismo in na odgovor čakati nekaj dni.
Tudi profesorje je vprašal, kako bo tehnologija spremenila svet čez 50 let? Bomo res potrebovali vse te podatke, ki se jih danes učimo v šoli? Ali nas bodo nadomestili roboti?

Matija Goljar v akciji na forumu mehatronike 2015

Z gospodom Matijo se popolnoma strinjam, tudi sam menim, da nam šola da samo osnovno znanje, ki ga moramo kasneje sami nadgrajevati. So pa tudi izjeme, ki so uspele brez izobrazbe in so danes milijonarji. V glasbeni skupini Guns N' Roses je samo en član uspešno opravil maturo, in sicer kitarist Izzy Stradlin, vendar so vsi v skupini bogataši.


Miha Jančič, 3. o

Ni komentarjev:

Objavite komentar