torek, 26. maj 2015

OKROGLA MIZA - FORUM MEHATRONIKE 2015



 
Na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad  ̶  Ljubljana smo 7. 5. 2015 gostili 7. Forum mehatronike. Predstavili so se najboljši mehatroniki iz slovenskih srednjih šol. Obiskali so nas tudi predstavniki ljubljanskih fakultet za elektrotehniko, g. profesor doktor Igor Škrjanc in g. Milan Simčič dipl. inž. el., ter strojništvo, g. profesor doktor Peter Butala, nekateri uspešni podjetniki, g. Miro Zorič (Stoja, d. o. o. – razvoj električnega asinhronskega motorja za električni avtomobil), g. Simon Pivec (Quadrofoil, d. o. o. – solastnik in direktor razvoja vodnega vozila) in ustanovitelj ICM, d. o. o., Toni Laznik, predstavnik Obrtno-podjetniške zbornice Joško Rozina, ki je predsednik sekcije elektronikov in mehatronikov na obrtni zbornici Slovenije, ter direktor Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje Elido Bandelj, univ. dipl. inž. fiz.

 
Povabljeni gostje so se zbrali tudi na okrogli mizi. Beseda je tekla o prihodnosti bodočih mehatronikov, predvsem ali bodo imeli po končanem šolanju težave pri pridobitvi zaposlitve. Govorili so o tudi o tem, ali je učni načrt ustrezen in ali imajo mehatroniki dovolj praktičnega znanja za delo v industriji. 

 
Strokovnjaki so pohvalili razstavljene projekte. Poudarili so, da se tehnologija hitro spreminja in da nikoli ne smemo obupati pred morebitnimi ovirami, ki nam jih prinaša. Gospod Pivec je poudaril, da je pomemben le končni izdelek, ki naj brezhibno deluje.

Kristjan Purkeljc, 3. O

  
Na okrogli mizi so »velikani« mehatronike odgovarjali na vprašanja voditeljice, učiteljice Ajde Kamenik, in publike. Govorili so predvsem o pomenu industrije danes in zakaj ta nujno potrebuje mehatronike.


Informacije so bile podane jasno, čeprav menim, da so bila vprašanja voditeljice preveč splošna in zato takšni tudi odgovori strokovnjakov. Izrečenih je bilo le nekaj dobrih nasvetov ter praktičnih idej za uspešno poslovno pot po končanem šolanju. Res pa je težko svetovati, kakšen načrt oz. plan dela bi zagotavljal uspeh, saj se zaradi fleksibilnosti v industriji ti hitro spreminjajo.


Kljub nekaterim mojim pomislekom pa je bila okrogla miza zanimiva predvsem zato, ker smo lahko prisluhnili, kako razmišljajo in delujejo današnji strokovnjaki s področja mehatronike.
Pri ljudeh najbolj cenijo znanje, voljo in predanost.

Jure Stražišar, 5. Z

VIDEO POSNETEK OKROGLE MIZE:

 





Ni komentarjev:

Objavite komentar