sobota, 23. maj 2015

7. FORUM MEHATRONIKE (7. 5. 2015)




Vsako leto se v mesecu maju odvija srečanje mehatronikov Slovenije na eni izmed štirinajstih šol, ki poučujejo bodoče mehatronike operaterje oziroma tehnike mehatronike. Organizacija pravljičnega sedmega foruma je pripadala Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana. Na srečanju se je zbrala pisana množica dijakov in mentorjev iz vse Slovenije in pokazala vse, kar so naši mladi upi industrije zmožni. Rdeča nit srečanja sta bili drznost in inovativnost, kar so s svojim obiskom in pozitivnimi mnenji potrdili tudi ugledni gostje s fakultet in iz industrije. Osrednji dogodek je bilo druženje, vendar pa je imelo srečanje tudi tri vrhunce. Na začetku pa je smiselno, da razložimo, kaj je mehatronika in kdo mehatronik. 

Kaj je mehatronika? 

Mehatronika je nova tehnična smer, ki se je razvijala iz povezav mehanike in elektrotehnike. Prve omembe povezave obeh smeri segajo približno 40 let v zgodovino. Takratno smer bi lahko preprosteje poimenovali elektromehanika in se je razvila kot posledica opazovanja sinergije med mehaniko in elektriko, vendar pa je v to sinergijo hitro poseglo tudi računalništvo oziroma inteligentni kontrolnik ali krmilnik, ki se je razvil v neverjetne sfere. Dandanes lahko spremljamo že omenjeno sinergijo mehanskih in električnih sistemov, podprtih z inteligentno podporo informacijske vede oziroma podporo z računalniškimi kontrolnimi in regulacijskimi sistemi, z bioniko itd., kar lahko definiramo kot moderno in napredno novo tehnično smer – MEHATRONIKA.

VIR: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/f4/98/68/f4986803f434b17de256dddf3cdceb62.jpg
Kdo je mehatronik?

Mehatronik je vizionar, pravljičar, čarovnik in sanjač. Moderni pogled na razvoj družbe in tehnologije nam ponudi prvega pravega in hkrati največjega mehatronika, ki je deloval pred več kot 150 leti. Ta izjemna osebnost je olajšala naša življenja. Rodil se je v nevihtni noči očetu duhovniku pravoslavne vere v majhnem mestecu Smiljan pri Gospiću. Oče ga je poimenoval Nikola in nekaj desetletij kasneje je Nikolo Teslo poznal cel svet. Šele danes nam je počasi jasno, kaj je naredil za tehnološki in družbeni razvoj. Bil je prvi veliki vizionar, ki se je zabaval z brezžičnim prenosom energije. Bil je prvi pravljičar, ki je lastnoročno uničil pogodbo, s katero bi postal najbogatejši Zemljan. Bil je prvi čarovnik, ustvarjal je strele, luč je svetila brez žične povezave. Bil je sanjač, ki je izdeloval smrtonosno orožje za sklenitev miru.


Matjaž MLINŠEK

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar