nedelja, 22. junij 2014

MAJSKE NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor knjižnih novosti iz šolske knjižnice.

LEPOSLOVJE
  

Naključno srečanje poveže usodi taksista Seppa Sorjonena (pojavil se je že v romanu Očarljivi skupinski samomor) in upokojenega geodeta Taavettija Rytkönena. Starec ima v žepu ima le šop tisočakov in listek, česa vse bi se rad spomnil, zato mu dobrodušni taksist priskoči na pomoč. Ko zaradi tega izgubi službo in se izkaže, da ima geodet za seboj pestro življenje, ni ovir, da se ne bi skupaj odpravila novim dogodivščinam naproti in obiskala starčeve prijatelje. Po finskem podeželju se poleg njiju potikajo tudi skupina vegetarijanskih Francozinj, bosanski prevajalec in albanski arhitekt. Roman, ki je v izvirniku izšel leta 1991, je spisan na pristen paasilinnovski tragikomičen način, po njem pa je bil posnet tudi film.


Tom Harvey je čisto navaden najstnik iz blokovskega naselja v južnem Londonu, ki živi s svojo babico, hodi v šolo in mu je všeč soseda Lucy. Njegovo življenje pa se v pičlem trenutku, ko mu tridesetega nadstropja bloka v glavo prileti iPhone, drastično spremeni. Ko se po sedemnajstih dneh zbudi iz kome, začne ugotavljati, da ni vse tako, kot je bilo. Koščki iPhona, ki jih kirurgi niso mogli odstraniti iz njegovih možganov, niso samo drobci stekla in plastike, ampak začuda še vedno funkcionalni delci, zaradi katerih Tom razvije lastnosti, ki ga domala čez noč uvrstijo na seznam superjunakov. Tom ni več samo Tom, postane iBoy.


Pričujoči švedski najstniški roman, namenjen tudi starejšim, spada med t. i. problemsko literaturo. Njegov začetek je šokanten in krvav – Maja si v šoli pri izdelovanju police z žago odreže del prsta. Avtorica podrobno popiše fizično bolečino, ki se prepleta s psihično. Njena mama in oče namreč ne živita skupaj in tako je Maja prepuščena sama sebi, zaradi česar je osamljena in nerazumljena. Mamo vidi vsakih štirinajst dni in uživa v druženju z njo, vseeno pa čuti, da je Jana posebna ženska in mati. Nekega dne pa Maja mame ne najde in Janina skrivnost se postopoma razkrije. Tu ležim in krvavim je napeta, tekoče napisana zgodba (avtorica je učiteljica kreativnega pisanja), ki prikazuje sodobno družbo in odnose v njej.

STROKOVNA LITERATURA
  

Ob osemdesetletnici prvega slovenskega celovečernega filma izhaja integralna in dvojezična Filmografija slovenskih celovečernih filmov, ki zajema filme od V kraljestvu Zlatoroga (1931) pa vse do filma Oča (2010). Osrednji del knjige kronološko predstavlja 205 slovenskih celovečernih filmov, ki so bili v tem obdobju posneti ali povečani na 35 mm filmski trak.


V tem enciklopedičnem, za vnovični izid ponovno pregledanem in z najnovejšimi naj filmi dopolnjenem delu se boste torej lahko seznanili s filmi, ki jih nihče ne sme zamuditi – od Potovanja na Luno (1902) do Umetnika (2011), od umetniških klasik do vesternov – izbor za to knjigo je bil narejen na podlagi zgodovinskih in popkulturnih kriterijev ter na temelju kritiškega vrednotenja. Z informativnimi in angažiranimi recenzijami skupine uveljavljenih mednarodnih filmskih kritikov je knjiga 1001 film: Najboljši filmi vseh časov nepogrešljiv priročnik za vse ljubitelje filmov in za tiste, ki to nameravajo postati, pa pri tem potrebujejo trdno oporno točko.


Knjiga je zanimiva za vse, ki bi želeli podrobneje spoznati nerazvita govor in jezik, govorno-jezikovne motnje in vaje, s katerimi lahko odpravljamo posamezne govorno-jezikovne motnje (motnje izgovarjave, jezikovne težave, motnje ritma in tempa govora, motnje glasu, lastnosti jezika in govora otroka s težavami v razvoju). V drugem delu knjige so objavljene vaje za otroke, ki ne govorijo, vaje za otroke z nerazvitim govorom ter vaje za otroke s kombiniranimi govornimi motnjami. Knjigo dopolnjujejo ilustrativne priloge za izgovorjavo glasov, fonomimična metoda in enoročna abeceda za gluhe.


Učbenik je namenjen dijakom in učiteljem, pa tudi vsem, ki jih zanima vzgoja za zdravje. Napisan je tako, da spodbuja dijakove miselne in komunikacijske spretnosti. Dijake želi motivirati za varovanje in krepitev zdravja, da bi to zmožnost ohranili v vsem svojem življenju in pri svojem delu.


Knjiga Davida MacKaya je edinstvena tako zaradi posebnega obravnavanja sedanjih in prihodnjih razpoložljivih virov energije kot tudi njene rabe. Avtorju je uspelo vnesti tudi dobro mero kritičnosti do poplave raznovrstnih in pogostokrat nasprotujočih si mnenj glede energetike.

»David MacKay je v svoji knjigi z otipljivimi številkami in na otroško preprost način uspel zaobjeti tematiko, ki se dotika vsakogar. Knjiga je učbenik za energetsko opismenjevanje, razbija zakoreninjene energetske mite, nudi pogled v prihodnost in tako podaja izhodišča za strateški premislek,« je o knjigi zapisal Danijel Levičar, v.d. generalnega direktorja Direktorata za energijo. Izredni prof. dr. Andrej Gubina s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pa je zapisal, da želi knjiga v bralcu vzbuditi zanimanje in tudi občutek za stvarno oceno in primerjavo različnih energetskih konceptov med seboj.



Andrej Golinar

Ni komentarjev:

Objavite komentar