ponedeljek, 13. januar 2014

GASILSKA VAJA



Vaja evakuacije, gašenja in reševanja na Gradu

Kar nekaj naših dijakov je gasilcev. Kristjan Volčič, 4. N, je opisal gasilsko vajo, ki so jo izvedli na Ljubljanskem gradu.


V nedeljo, 10. novembra 2013, je na Ljubljanskem gradu potekala vaja evakuacije, gašenja in reševanja, katere scenarij je predvideval teroristični napad. 


Ljubljanski grad je najbolj obiskana turistična točka v prestolnici, ki jo letno obišče okoli milijon obiskovalcev. Tudi zato je bilo še posebej pomembno, da smo v čim bolj realnem okolju preverili pripravljenost za izvedbo evakuacije zaposlenih in obiskovalcev Ljubljanskega gradu v primeru požara ali druge nesreče, ter vključitev lokalnih gasilskih enot v spoznavanje objekta ob morebitni nesreči.

V nedeljo, 10. novembra 2013, med 8. in 9.30 uro je na različnih lokacijah Gradu potekala vaja evakuacije, gašenja in reševanja na Ljubljanskem gradu, ki se je je udeležilo več kot 60 gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana in prostovoljnega Gasilskega društva Ljubljana mesto ter gasilci drugih prostovoljnih gasilskih društev, ki so v neposredni bližini. Prisotna je bila tudi enota za dodatno posredovanje ter gostje na vaji - gasilci iz PGD Laško. Vaje se je udeležilo tudi 30 zaposlenih na Ljubljanskem gradu.






Pri reševanju so bili prikazani zahtevni postopki reševanja z višine s pomočjo vrvne tehnike z Razglednega stolpa ter poročnih dvoran, reševanje po lestvi iz muzeja Slovenske zgodovine. Izvedeni so bili postopki gašenja požara in preiskovanja prostorov. Po scenariju je namreč skupina skrajnežev na več mest postavila eksploziv, ki se je aktiviral v časovnih presledkih. Zaradi eksplozij je prišlo do požarov, na nekaterih delih Gradu je bila tudi onemogočena evakuacija in v nekaterih prostorih so ostale osebe ujete. Nekatere osebe so se med eksplozijami tudi poškodovale. Vse to seveda na srečo le v vaji, ki se uspešno zaključila ob 9. 30 uri, še pred odpiralnim časom Gradu.

 


Kristjan Volčič, 4. N

Ni komentarjev:

Objavite komentar