nedelja, 18. maj 2014

APRILSKE NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor knjižnih novosti iz šolske knjižnice.

LEPOSLOVJE


V knjigi Vprašaj Alico je objavljen dnevnik petnajstletne najstnice iz ljubeče in urejene družine, sprva še bolj deklice kot dekleta, ki na zabavi z vrstniki v želji, da bi bila sprejeta v družbo, sodeluje v nevarni igrici, med katero nevede zaužije LSD, zamešan v kokakolo. Ta prva izkušnja jo pahne v razdvojenost, ker se zaveda, da so droge zlo, hkrati pa tripa ne more pozabiti in nekaj v njej si želi znova odtavati v omamo. Dnevnik najstnice iz ljubeče in urejene družine, ki se najprej ubada le s tipičnimi najstniškimi težavami, postaja z njenim drvenjem v omamo vse bolj šokanten. Zasvojenost spremeni dekletovo življenje v kalvarijo in jo oropa njene mladosti.
Mladinski roman, ki je v ZDA izšel že leta 1971, je še danes velika prodajna uspešnica.

   
Devetintridesetletni profesor Don je samski, inteligenten in v formi. Po logiki bi moral privlačiti najrazličnejše skupine žensk, vendar temu ni tako. Ima aspergerjev sindrom, blažjo obliko avtizma, vendar se tega ne zaveda. Ko se odloči, da je čas za poroko, k temu projektu pristopi znanstveno. Da bi lažje našel pravo partnerko, sestavi večstranski vprašalnik Večino žensk lahko izloči v manj kakor štiridesetih sekundah. Potem pa se pojavi Rosie, ki bi pogrnila že pri prvem vprašanju. Vendar mu pridejo na misel trije razlogi, zaradi katerih bi se moral z njo znova dobiti.


Pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti (1924–2012) nam je zapustil veliko pesmi, ki jih vsaka nova generacija sprejme za svoje. Izjemno naklonjenost bralcem si je pridobil z izrazito intimno, poetično in čustveno noto.

Nekoga moraš imeti rad je bil naslov njegove tretje pesniške zbirke, ki je izšla pred petdesetimi leti (1963) in postala mit.  Novo antologijo s petdesetimi pesmimi iz celotnega pesnikovega opusa, a z istim naslovom je pripravila pesnica in Minattijeva žena Lojzka Špacapan eno leto za tem, ko so njegovi verzi okamneli.


Helena Součková je zrasla v nemirno dekle. Hodi v zadnji letnik gimnazije, vsi učitelji jo imajo na piki, hkrati pa sluti, da se bo težko vpisala na dobro fakulteto. Želela bi na pravno ali na teološko, po fakulteti pa postati trn v peti režima. Na žalost pa izhaja iz družine z napačnimi političnimi barvami. Na nobeni fronti ji ni lahko. Njena mama tone v vedno globlje nezadovoljstvo in Helena se z njo ne more več pogovarjati.
Tudi ljubezen ji prinaša same probleme. Občutek ima, da fante svojih let nehote odganja, na drugi strani pa privlači sluzaste starejše moške, ki jo kar naprej ogovarjajo na ulici ali v gostilni. Še sreča, da je obdarjena z bistrim smislom za humor in te stvari sprejema s kančkom cinizma in ironije. V nasprotnem primeru bi bilo življenje v Pragi osemdesetih let, v tej hinavsko lepi »prestolnici s kremplji«, veliko bolj mračno in neprijazno.

 STROKOVNA LITERATURA

Ruski misleci so osrednje delo vplivnega filozofa in zgodovinarja Isaiaha Berlina, ki so ga časopisi še zaživa imenovali »največji svetovni govornik« in »najbolj navdihujoč bralec na svetu«. Knjiga združuje tekste, ki so nastali v razponu tridesetih let. Gre za prodorno analizo politične in filozofske misli ruskih ustvarjalcev 19. stoletja (Hercena, Belinskega, Bakunina, Turgenjeva, Tolstoja idr.). Knjiga nas popelje v središče intelektualnega vrveža v Rusiji 19. stoletja, v preplet dogodkov, idej in vrednot, ki jih Berlin predstavlja z izjemno sposobnostjo razumevanja in vživetja.

Če hočemo ohraniti naš planet zase in naše zanamce, ni nujno, da se včlanimo v Greenpeace in rešujemo ogrožene kite (čeprav je seveda tudi to častivredno početje).
 Dovolj je, da sprejmemo nekaj preprostih navad, ki bodo manjšale breme človeškega razvoja na okolje. Ta zabavni priročnik prinaša malim Zemljanom kupe velikih idej za manjše onesnaževanje: o varčevanju z energijo in vodo, prehrani, ki manj obremenjuje okolje, recikliranju, zaščiti narave ter njenih prebivalcev in še in še. Knjigi so priloženi plakat s kvizom o zeleni ozaveščenosti ter vesele razglednice, ki jih lahko pošiljamo prijateljem z lepimi pozdravi in namigi za lepši svet.


Energije in materiali niso samo po sebi dane dobrine. Z njimi moramo ravnati zavestno varčno, ker so zaloge energij in materialov v naravi končne in bodo v prihodnosti vse dražje, vplivi na okolje zaradi rabe energij in snovi za proizvode pa vse bolj intenzivni. Stroški za energije in materiale bodo obsegali vse večji delež v končni ceni izdelkov, tudi zaradi stroškov zmanjševanja škodljivih izpustov in odprave škod v okolju.
Andrej Golinar


Ni komentarjev:

Objavite komentar