petek, 9. maj 2014

SEJEM AVTO IN VZDRŽEVANJE

Od 10. do 13. aprila je na sejmišču v Celju potekal sejem različne avtomobilske opreme. Razdeljen je bil v več sklopov, in sicer: Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila. Vsak posamezni sklop se je predstavil v svoji hali.


V prostoru Moto booma so bili na ogled postavljeni različni modeli kros, supermoto, cestnih in drugih motorjev. Najbolj sem bil navdušen nad »custom« prirejenimi motorji, ki so bili podobni tistim, ki jih vidimo na televiziji v oddajah Orange County Choppers, Counting cars, Let it ride in drugih. Glede na predstavljene modele je bilo opaziti, da se tudi v Sloveniji povečuje zanimanje za »custom« motorje. Poleg motorjev so si obiskovalci lahko ogledali tudi veliko opreme, npr. pnevmatike, obleke, olja itd.
V sklopu Avto in vzdrževanje so potekale promocije polirnih past, različnih olj, dodatne opreme za avtomobile in ostale potrošne opreme. Med drugim je bilo mogoče opaziti tudi stojnico TOP GEARA, kjer so predstavljali svoje izdelke. Zanimiva je bila tudi predstavitev podjetja, ki se ukvarja z razgradnjo avtomobilov. Prikazali so, v koliko različnih kontejnerjev morajo razgraditi avto, da ga lahko »ekološko« odpišejo. V tem sklopu so bili predstavljeni tudi testerji BOSCH za diagnosticiranje napak na avtomobilu.


 V sklopu Logotrans so bili predstavljeni tovornjaki in predvsem prikolice za tovornjake, od vlačilcev do hladilnikov.


V sklopu Gospodarska vozila so predstavili prevozna sredstva za transport, kot so kombiji, džipi in dostavna vozila.


Sejem se mi je zdel boljši od Mednarodnega sejma obrti in podjetništva, ki vsako leto poteka v Celju. Čeprav je bilo stojnic manj, so bile bolj privlačne in zanimive za avtoserviserje. Obiskovalci so največ videli v sklopu predstavitve motorjev in avtomobilov, ostala dva sklopa sta bila manj zastopana s strani ponudnikov, sploh sklop z gospodarskimi vozili. Najkvalitetnejši sklop je bil sklop Avto in vzdrževanje, kjer je bilo predstavljenih največ izdelkov in je bilo mogoče tudi največ videti. Tudi dijaki, ki so obiskali sejem, so bili najbolj navdušeni nad predelanimi motorji in avtomobili starodobniki. Nekaterim je bil všeč tudi kaskaderski program, ki so ga izvajali akrobati na kros in quad motorjih.



Ogled sejma bi bil zanimiv za bodoče avtoserviserje, predvsem bi jih pritegnile stojnice avtomobilskih testerjev, električnih avtomobilov in stojnica, kjer je bil prikazan »avto«, ki je od začetka do konca produkt lastne izdelave. Ta stojnica bi bila zanimiva za dijake zaključnih letnikov, saj tudi sami v prihodnosti načrtujejo projekt, v katerem bi sami naredili zasnovo avtomobila in jo potem na osnovi teorije prenesli v prakso. Na vseh stojnicah so bili prisotni izdelovalci oziroma predstavniki izdelovalcev, ki bi dijakom lahko odgovorili na vprašanja in jim nudili informacije, ki bi jih zanimale.


Jernej Krenčan

Ni komentarjev:

Objavite komentar