sobota, 19. oktober 2013

POGOVOR S POMOČNICO RAVNATELJICE MAJDO GRAŠIČ1. Ste pomočnica ravnateljice in učiteljica predmeta modna oblačila. Kaj vam pomeni moda?

Že od osnovne šole sem vedela, da se bom ukvarjala z modo. Prav zato sem obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študirala oblikovanje modnih oblačil. Moda je moja vsakodnevna spremljevalka.


2. Kako pomembna je strokovna izobrazba za modnega oblikovalca? 
Strokovna izobrazba je zelo pomembna. Je temelj za dobro modno oblikovanje. Da ti teoretično osnovo, ki jo mora vsak modni oblikovalec upoštevati pri svojem delu, ne glede na to, ali oblikuje v tovarni ali ima svoje podjetje. Talent pa je tisti, ki mu lahko omogoči svetovno slavo. S teoretičnim znanjem svoj slog dogradi. Brez talenta pa tudi dobro strokovno znanje ne more dosti pomagati.
 
3. Se da v Sloveniji preživeti zgolj z modnim oblikovanjem?
 
V Sloveniji se da preživeti z modnim oblikovanjem. Ni lahko, a če je želja dovolj velika, je to mogoče. V Sloveniji imamo mlade modne oblikovalce, ki so zelo uspešni.
 
4. Spremljate najnovejše modne smernice? Kaj bo moderno prihodnje leto?
 
V šoli spremljamo najnovejše svetovne modne smernice. Spremljala sem jih že v prejšnji službi, ko sem delala v tovarni. Za vsako sezono so dane modne smernice glede barv in novih silhuet in v tej veliki izbiri naj bi vsak posameznik našel svoj stil oblačenja. Seveda osebno menim, da je še vedno na prvem mestu estetika. Tudi dijakom povem, da je danes moda tako individualna in različna, da je najpomembnejše najti svoj osebni slog oblačenja, ki upošteva estetiko oblačenja. V oblačilih se moraš dobro počutiti. Pomembno je, da ti ustreza barva oblačil, da so primerna tvoji silhueti. Priznam, da pogledam, kako so ljudje oblečeni, kakšni so njihovi modni dodatki. To je v krvi vsakega modnega oblikovalca.
 
 
 
5. Pravijo, da barve lahko zelo vplivajo na človekovo razpoloženje. Se strinjate? Katera je vaša najljubša barva?
 
Barve izbiramo glede na letni čas, vreme, dogodke itd.  Seveda vplivajo na človekovo razpoloženje. Nekateri so oblečeni v tople barve, žarijo, živahne barve jim dajo energijo. Drugi pa smo nekoliko drugačni. Z barvami ne želimo izstopati. Najlepše so mi barve v naravnih tonih zemlje, narave; peščena, rjava. V teh barvah se dobro počutim, pomirjajo me.
 
6. Mnogo svetovnih in domačih zvezdnikov obsoja nošenje naravnega krzna. Kakšno je vaše mnenje o tem?
 
Zelo težko bi nosila naravno krzno, zato ga nimam v svoji omari. Je zelo drago in tudi če bi si ga lahko kupila, tega ne bi storila. Rada imam živali in ne bi se dobro počutila oblečena v krzno.
 
7. Kateri so nepogrešljivi ženski in moški modni dodatki?

Modnih dodatkov je veliko. Predvsem pozimi je zame nepogrešljiv šal. Prstane, ki jih nosim, mi veliko pomenijo. Za vsakega vem, kdo mi ga je podaril, kdaj in zakaj sem ga dobila. Moj nepogrešljiv modni dodatek so očala, ki jih nosim že od osnovne šole. Pomembna ženska modna dodatka sta tudi torbica in čevlji. Ženska torbica mora biti predvsem praktična. Jaz moram v njej takoj najti ključe. Ko jo kupujem, gledam predvsem, da je primerne velikosti, ker sem velika, potem pa tudi na material, barvo, obliko. Moški naj izbira modne dodatke predvsem glede na to, kam je namenjen. Če je priložnost svečana, so nepogrešljivi kravata ali metuljček, manšetni gumbi, žepni robček, pas in seveda čevlji. Če moški nosi nakit, mora biti skladen z oblačili.
 
8. Kdaj ste si sešili prvo oblačilo?
 
Že ob koncu osnovne šole. Šivala sem tudi v srednji šoli, saj je bilo to del izobraževalnega programa. Tam sem si najprej sešila bluzo. Bila je črna, to je bilo takrat moderno. Moda je bila takrat drugačna kot danes. Vsa oblačila so bila široka, tako tudi ta bluza. Dodatki pri krojenju so bili premajhni in bluze nisem mogla obleči. Naslednji izdelki pa so bili že nosljivi. Danes manj šivam zaradi pomanjkanja časa, morda tri oblačila na leto.

 
9. Je delo pomočnice ravnateljice zahtevno? Katere so vaše delovne zadolžitve?
 
Delo je zahtevno, a ker ga rada opravljam, je prijetno. Vse zadolžitve je treba sprejeti in jih dobro opraviti. Vodim poklicno maturo, izobraževanje odraslih, urejam nadomeščanja manjkajočih učiteljev in opravljam druge šolske dejavnosti.

 
10. Kaj najraje počnete v prostem času?

Najraje sem v naravi, v gozdu. Rada imam tudi šport. Smučam, plavam, hodim v hribe, tečem.
 

11. Kje ste preživeli svoje sanjske počitnice?
 
Sanjske počitnice preživljam na morju, najraje jeseni v južni Dalmaciji, kjer so čudovite plaže. Moje geslo je : »Ni važno kje si, ampak s kom si.«

 
12. Kakšno glasbo poslušate?

Poslušam vse zvrsti, odvisno od razpoloženja, velikokrat stare dalmatinske pesmi.

 
13. Ste ljubiteljica knjig ali filmov?

Rada pogledam dober film ali preberem zanimivo knjigo, le časa mi primanjkuje. Če bi imela na izbiro oboje, bi prej v roke vzela knjigo.
 

14. Kako bi dokončali naslednjo poved?  Sreča je  ….
 
Sreča je svoj čas preživeti med iskrenimi ljudmi, s katerimi se rad družiš in z njimi preživljaš čas na delovnem mestu ali doma. Sreča je, da lahko nekomu pomagaš.


15. Je kakšna misel, ki vas spremlja v življenju, in bi jo želeli deliti z bralci spletnih novic?
 
Človek mora misliti pozitivno, dobro. Le tako najde pot do želenega cilja in rešitve problemov.

 
Hvala za pogovorEnisa Porčić, 2. IO

Ni komentarjev:

Objavite komentar