četrtek, 15. oktober 2015

OBISK TEHNIŠKEGA MUZEJA SLOVENIJE



V petek,  26. 9. 2015,  smo se dijaki 5. s, 4. s in 3. g pod mentorstvom učiteljice Monike Hribar odpravili v Tehniški muzej Bistra.

Ogledali smo si :

1. Napravo za hladno preoblikovanje polimernih materialov 

Naprava deluje na  podlagi večkratnega stiskanja oz. valjanja materialov. Ko material povaljamo enkrat ali večkrat, odvisno od debeline materiala,  imamo približno 15 sekund časa za preoblikovanje,  rugače se material vrne v prvotno stanje. Ta vrsta preoblikovanja naj bi bila boljša od toplega, ker je energetsko manj potratna.


2. Biodinamični testirni sistem za merjenje vnosa vibracij v roko

Pri delu z ročnim orodjem (npr. z motorno žago, električno vrtalko, brusilko itn.) prejemamo v roko vibracije. Ob daljši izpostavljenosti dlan in prsti otopijo, kar vodi do nastanka različnih vibracijskih bolezni in resnih poškodb roke. Naprava meri sile in pospeške z zaznavali, ki se nahajajo znotraj posebnega ročaja, vzbujanje pa se simulira s pomočjo elektrodinamičnega stresalnika. Na podlagi zajetih podatkov nato sklepamo o vibracijski obremenjenosti roke, to pa nam omogoča razvoj ustrezne vibracijske zaščite, kot so antivibracijske rokavice. 





3. Vodno-hidravlično napravo

Deluje podobno kot navadna hidravlika, le da namesto olja uporablja vodo. Služi kot odbijalecc teniške žogice.

 



4. 3D-tiskalnik 

Deluje s pomočjo posebne tekoče plastike. Ko posvetimo nanjo, se strdi.



5. Merjenje škodljivih izpustov na avtomobilu.



Jani Bernik, 3. g



Ni komentarjev:

Objavite komentar