četrtek, 12. marec 2015

OBISK FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO



"HIGH SPEED" center
  
 V ponedeljek, 9. 2. 2015, smo dijaki 5. S z učiteljico Moniko Hribar obiskali Fakulteto za strojništvo.

Tam so nam profesorji povedali, kaj študenti počnejo pri praktičnem pouku.  Povedali so nam, koliko različnih vrst 3D-tiskalnikov poznamo in kako sploh deluje tak tiskalnik. Zanimiv mi je bil način tiskanja kovinskih elementov, saj do sedaj nisem vedel, da bi bilo to mogoče. 

3-D kontrola dimenzij

Nato smo si ogledali delavnico za preoblikovanje materialov. V njej mi je bila najbolj všeč CNC za hitro rezanje. Presenečen sem pa bil nad premerom orodij, ki jih lahko uporabimo na tem stroju, saj lahko merijo manj kot 0.2 mm.

Črpalka vodnega razreza

Potem nam je profesor fakultete pokazal v laboratorij za skeniranje površin. Razložil nam je, da optični tiskalnik deluje na principu lomljenja črt pod določenim kotom, ki jih s projektorjem projektiramo na element, ki ga želimo skenirati. To pride v poštev pri kompleksnih oblikah, ki jih želimo prenesti na računalnik.

Glava vodnega razreza
    
Po krajšem premoru smo odšli v delavnico kjer je bil kar velik stroj za vodno rezanje. Črpalka, na katero je stroj priklopljen, dosega zame neverjetnih 4000 barov. Asistent nam je kasneje še pokazal delovanje tega stroja. V tem prostoru pa je bil še prototip vodnega rezanja, ki uporablja ledena zrna namesto abraziva.

Ogled fakultete mi je bil zelo zanimiv. Želel bi si, da bi imeli še več takih ekskurzij.

Rezervoar za led-abarziv
 



Članek je napisal Štefan Repnik, 5. S.

Fotografiral je Primož Žvanut, 5. S

 

1 komentar: