ponedeljek, 2. marec 2015

NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI


Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor januarskih knjižnih novosti v šolski knjižnici.

LEPOSLOVJE
 

Glavni junak te izvirne zgodbe je Standish, neobičajni, dislektični, a bistri najstnik, ki z dedkom  živi  v obubožani sedmi coni nekakšnega nadrealističnega vojaškega režima, v državi, ki je popačena mešanica (zmagovalne?) nacistične Nemčije in represivne Rusije. Sošolci in učitelji Standisha brutalno ustrahujejo, le Hector, novi deček v tej coni, ga vzame pod svoje okrilje. Zaradi svojih težav Standish vidi svet z drugačnimi očmi in prijatelja se pred grozotami vsakdana pogosto zatečeta v svetle barve domišljije. Neke noči pa Hector nenapovedano izgine, in ko Standish po naključju odkrije Lunamoža in skrite stavbe, kjer naj bi vlada pripravljala svetovno potegavščino, se odloči dokončno upreti zatiralcem.


Zoe se zaljubi v skrivnostnega Aarona, ki že ima dekle, vendar kaže zanimanje tudi zanjo. Vanjo pa je zaljubljen Aaronov mlajši brat. Znajde se v zapletenem ljubezenskem trikotniku. Kako naj Zoe ravna, da bratov ne bo prizadela? Kako naj preživi v svoji družini, ki počasi, a očitno razpada? V pismih, ki jih pošilja obsojencu na smrt, opisuje to, česar ne more zaupati nikomur. Poskuša dojeti, kaj je pripeljalo do tragične smrti enega od bratov in se spoprijeti s krivdo, ki je iz dneva v dan vse težja.


Sedemnajstletna Sneguljčica, ki razen imena nima nič skupnega z znamenito pravljično junakinjo, se po naključju znajde ob napačnem času na napačnem kraju – v šolski temnici, kjer se na vrvi sušijo okrvavljeni bankovci. Naj o svojem odkritju pove ravnatelju ali pa naj vzame denar in si z njim polepša sivi vsakdanjik? Še preden se domisli pametne rešitve, nehote pristane v zamotani zgodbi, v katero so vpleteni finsko-ruska mafija, kriminalistova hči, njena sošolca ter skrivnostni Severni medved.

STROKOVNA LITERATURA


Pred 100.000 leti je Zemljo naseljevalo vsaj šest človeku sorodnih vrst. Bile so nepomembne živali, ki na svetu niso imele nič večjega vpliva kot gorile, kresnice ali meduze. Danes je na Zemlji samo še ena človeška vrsta. Mi. Homo sapiens. Naš vpliv na Zemljo pa je tako silen, da znanstveniki razmišljajo, da bi to dobo poimenovali kar antropocen. Postali smo vladarji sveta. Kako smo zavladali našemu planetu? Kako je prednikom uspelo, da so se zbrali v tako velike skupnosti, ustanovili mesta, kraljevine, cesarstva? Kako smo začeli verjeti v bogove, narode in človekove pravice; zakaj zaupamo denarju, knjigam in zakonom? In zakaj smo postali sužnji birokracije, potrošništva in iskanja sreče? Kakšna je torej prihodnost naše nemirne vrste?


V svetu, kjer je nastopanje (ali nastopaštvo?) ali razgaljanje v resničnostnih šovih ter na družabnih omrežjih postalo običajno in zaželeno, se uvodna resnica zdi že presneto zaprašena. Iz kulture značajnosti smo se prevesili v kulturo pojavnosti in všečnosti. Sodobni ideal, tudi v poslovnem svetu, je ekstravertna osebnost, vselej zgovorna, brezmejno družabna in v vsakem trenutku pripravljena na samozavesten nastop, mreženje, prepričevanje, drzno samopromocijo. Ljudje, ki jim to ni v krvi, so označeni kot posebneži, introvertnosti pa je prilepljena oznaka malodane vedenjske motnje. Pa vendar, brez »tihih« ne bi imeli relativnostne teorije, Harryja Potterja, Microsofta, Beethovnovih simfonij, Googla, Sikstinske kapele …


Temeljna knjiga vseh, ki s ponosom govorimo in pišemo slovensko. Dve knjigi skupaj na 2.300 straneh. 110.180 slovenskih besed v 97.631 geslih. Prvič po 20-ih letih dopolnjena in deloma prenovljena izdaja.  


Knjiga je sodobni temeljni priročnik o šivanju, ki bo zadovoljil tako zavzete začetnike kot že spretne pri šivanju. Vsebuje nešteto preglednih fotografij in nazornih slikovnih prikazov ročnega in strojnega šivanja in orodja, sestave tkanin, funkcij šivalnega stroja, šivalnih tehnik, izdelkov …




Andrej Golinar


Ni komentarjev:

Objavite komentar