torek, 4. november 2014

OKTOBRSKE NOVOSTI V KNJIŽNICI

Bralcem spletnih novic predstavljamo kratek izbor knjižnih novosti iz šolske knjižnice.


Izvirno in spretno strukturiran roman, v katerem baskovski pisatelj Uribe (1970) med svojim čezoceanskim poletom iz Bilbaa v New York bralcu splete zgodbo, ki nas po eni pripovedni liniji vodi skozi njegovo doživljanje poleta in drobne dogodke ob njem, po drugi strani pa z nenehnim vračanjem k zgodbam svojih sorodnikov, predvsem očeta in deda, pred nami izdeluje pisano zloženko človeških usod, v okviru katere zgodbe posameznikov preraščajo v družinsko kroniko z epskimi nastavki.


Pesniška zbirka velikega klasika slovenske poezije Kajetana Koviča Labrador je izšla leta 1976 in od takrat ni bila ponatisnjena v celoti, so pa posamezne pesmi ali cikli izhajali v okviru različnih izborov. Zbirka Labrador velja med literarnimi kritiki za vrh slovenskega pesniškega simbolizma, v njej so antologijske pesmi, kot so Južni otok, Labrador in Lovec, ki na izviren način združujejo najboljše kvalitete pesniške tradicije in modernizma. Ponatis zbirke in dramaturgijo pesmi, kot jo je določil pesnik, v zadnjem ciklu Romanje dopolnjujejo nove, nekatere še neobjavljene pesmi.


Leon in Eva sta iz povsem različnih koncev Evrope - Eva iz Slovenije, Leon iz Švedske. Čeprav današnji mladostniki veljajo za odtujene in nesocializirane, saj ogromno časa preživijo za računalnikom in v virtualnem svetu, Evo in Leona njuno prijateljstvo v »virtualnem« svetu spodbudi, da se želita srečati tudi v živo. Skujeta načrt, a ko ga želita uresničiti, se ta z nenehnimi in nadvse komičnimi, mestoma celo dramatičnimi zapleti ves čas sesuva, z mladostno improvizacijo in iznajdljivostjo pa na koncu le dosežeta cilj – srečata se.


Kumajla francoski cariniki zajamejo na meji. Skrit je v tovornjaku, na katerem bi morala biti tudi njegova ljuba Glorija. Izmučen od težke poti se mora soočiti s tem, da je ostal sam. Z Glorijo je prepotoval dolgo pot od nemirnega, vojnega Kavkaza do Evrope, da bi poiskal svoje sorodnike in zaživel človeka vredno življenje. Vse dotlej je poslušal zgodbo o tem, kako ga je vzela k sebi po strašni nesreči, ki mu je vzela starše, Francoze. Zdaj se izkaže, da mu je marsikaj zamolčala. Njene zgodbe o srečni in svetli prihodnosti, njen pogum in neizmerna ljubezen ga pripeljejo do obljubljene dežele, a ko jo doseže, se njegove sanje sesujejo v  prah.


Literarni ustvarjalci so Slovencem v zgodovini pogosto nadomeščali politično elito, zato so bili in bržkone še danes ostajajo v središču naše zavesti. Kljub velikemu številu različnih spominskih obeležij, s katerimi se je Ljubljana že poklonila ustvarjalcem besednih umetnin, pa te točke do sedaj niso bile povezane v nekakšno smiselno celoto. Prav to skuša storiti pričujoči projekt literarnih poti po Ljubljani. Bralca namreč vabi, da se sprehodi po mestu z novimi očmi. Skozi napeto zgodbo mu odstira zgodovino plast za plastjo in mu odkriva življenja in delo najpomembnejših slovenskih literatov.


Andrej Golinar


Ni komentarjev:

Objavite komentar