sreda, 26. november 2014

TALIN, ESTONIJA



MEDNARODNA MOBILNOST DIJAKOV IN UČITELJEV V TALINU V ESTONIJI

Usposabljanje dijakov in učiteljev v Talinu v Estoniji je potekalo v okviru projekta Družbene in gospodarske spremembe narekujejo potrebo po novih poklicnih znanjih, ki se izvaja v sklopu programa Erasmus+ KA1.

Usposabljanja smo se udeležili štirje dijaki in dva učitelja: Miha Hrovat in Matej Mlinar iz 4. U, Matevž Rovanšek in Tomi Črnič iz 3. D ter učitelj praktičnega pouka Matjaž Mrzlikar in jaz, Irena Modic Čož. Učitelja sva ostala na izmenjavi en teden, od 9. 11. do 15. 11. 2014, dijaki pa kar štiri tedne, od 9. 11. do 6. 12. 2014.

Šola v Talinu je prenovljena, povečana in modernizirana s pomočjo Evropskega razvojnega sklada. Na šoli je 840 rednih dijakov, ki se izobražujejo na oddelkih strojništva, avtomehanike, elektronike in gradbeništva.
Delavnice so prostorne in opremljene z modernimi učili oziroma jih še opremljajo. Ravno v tem času so v delavnici strojništva usposabljali opremo za avtomatiziran prenos in razrez pločevine.
Navdušena sem bila nad delavnico, kjer se dijaki gradbenega oddelka učijo hišnih popravil: menjave oken, polaganja ploščic, drobnih zidarskih del.
Zanimivo je, da imajo tudi dijaki osnovne šole, tisti, ki to želijo, enkrat tedensko tehnični pouk v delavnicah srednje šole, kjer se učijo osnov obdelave kovin.
Pouk na šoli poteka v ruskem jeziku, saj na tem področju živi velika ruska manjšina. Malo učiteljev in dijakov govori angleško, zato je bila komunikacija malce otežena.
Naši dijaki so bili nad šolo navdušeni, nekoliko razočarani so bili le nad bivanjem v dijaškem domu, ki je skromno opremljen in kar kliče po prenovi. Upam, da se bodo tudi zanj kmalu našla sredstva in bo bivanje udobnejše za potrebe današnjega časa.

Učilo - simulator napak v vozilu

Prvi dan bivanja v Estoniji smo imeli predstavitev in ogled šole, drugi dan smo si ogledovali mesto in obiskali avtomehanična servisa, kjer so naši dijaki na praksi.
Miha in Matej delata v AS Silberauto Esti, kjer servisirajo vozila znamke Mercedes Benz, Matevž in Tomi pa v AS Mustakivi Auto, kjer servisirajo znamko Toyota. Delovodje so naše dijake zelo pohvalili, češ da imajo veliko osnovnega znanja in da so pridni pri delu. Zjutraj pričnejo delati ob 9.00 in delajo do 17.00.
Bili smo presenečeni nad ljubeznivostjo in gostoljubnostjo učiteljev. Vodja strojnega oddelka, učitelj Raul, ki trenira japonsko borilno veščino kendo, nas je peljal na trening, kjer so nam predstavili ta šport in nas naučili osnovnih gibov. Bilo je nadvse zanimivo.

Učili smo se veščin kenda

Koordinatorica projektov nam je omogočila, da smo se družili z ruskimi dekleti iz St. Petersburga. Skupaj smo šli na večerjo, se sprehodili po starem mestnem jedru, naslednji večer pa smo skupaj z dekleti in nekaj talinskimi dijaki odšli na bowling.

V času, ko so bili naši dijaki na delu, sva si z učiteljem Matjažem ogledovala mesto in njegove znamenitosti. Obiskala sva ladijski muzej, muzej estonske zgodovine, mornarski muzej v stolpu Fat Margaret's Tower in muzej srednjeveškega orožja z zanimivim imenom Kiek in de Kök, ki se nahaja v enem od stolpov mestnega obzidja. Iz stolpa se vidi v kuhinje mestnih hiš, od tod tudi ime (kukati v kuhinjo).

Večerno druženje in ogled mesta

Talin ima enega najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih jeder. Nastalo je v 13. stoletju, obdajalo ga je obzidje s 40 stražnimi stolpi in ga je veliko ohranjenega še danes. Ko se sprehajaš po mestnih ulicah, se več naučiš o srednjem veku kot iz zgodovinskih učbenikov. Ko vstopiš v lokale in trgovinice, te sprejme osebje, oblečeno v srednjeveška oblačila, med večerjo doživiš srednjeveški pretep zaradi lepe deklice, po ulicah srečaš trubadurje, trgovce, vojščake, viteze, obiščeš lahko številne galerije, medtem ko so cerkve večinoma spremenjene v muzeje oz. uporabljene za kakšen drug namen.

Seveda ima Talin tudi velik in moderen center, veliko trajektno luko, avtobuse, trolejbuse, tramvaje in samo 4 km oddaljeno letališče. Veliko se še gradi, stare tovarne preurejajo v hotele, športne dvorane ipd. Vozniki vozijo dinamično, a pešcem vedno ustavijo, tudi ko ti še niso stopili na prehod. V tem bi jih lahko posnemali tudi pri nas.


Teden dni je bilo kar premalo, da bi si lahko vse ogledali in raziskali tudi okolico, mesto mi bo ostalo v spominu kot mesto prijaznih ljudi in gostoljubja.


Irena Modic Čož


Ni komentarjev:

Objavite komentar